Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Údajný objednávateľ vraždy Čongrádyho: Na súde čítal záverečnú reč 12 hodín
Zdielať na

Údajný objednávateľ vraždy Čongrádyho: Na súde čítal záverečnú reč 12 hodín

BRATISLAVA / Už tretie hlavné pojednávanie sa nikto iný k slovu nedostal. Obžalovaný Sergej Miňajlenko, údajný objednávateľ vraždy Petra Čongrádyho, totiž stále číta svoju záverečnú reč. Ani po pojednávaní, ktoré sa konalo v stredu, neskončil. Pokračovať bude na budúci týždeň.

Pracovníci väzenskej stráže priviedli Sergeja Miňajlenka a Petra Holáňa. Ten ešte pred začatím pojednávania chcel odísť. Zistil totiž, že jeho záverečná reč sa v tomto, už treťom po sebe nasledujúcom pojednávaní na radu nedostane. Ostatní obžalovaní boli riadne ospravedlnení. Ruský podnikateľ totiž s prestávkami čítal už viac ako 7 hodín. S dnešným pojednávaním je to takmer 12 hodín.

"Pokiaľ obžalovaný neodbáča od témy, to znamená nerozpráva veci, ktoré nesúvisia s prejednávanou vecou, tak potom tá záverečná reč môže trvať aj niekoľko hodín a dokonca nie je možné, aby predseda senátu túto osobu prerušil, ak teda naozaj nevybočuje z prejednávanej veci," vysvetlil advokát Milan Ficek.

Miňajlenko sa vyjadruje ku všetkému čo v minulosti na pojednávaniach odznelo. Faktom ale je, že senát okresného súdu na jeho záverečnú reč nebude prihliadať ako na dôkaz, len ako na vyjadrenie jeho osobného názoru. Sudca ju zoberie len na vedomie. Pojednávanie bolo aj tentokrát prerušené, záverečnú reč ruský podnikateľ stále nedočítal.

Jeho obhajca v písomnom stanovisku uviedol, že nemá vedomosť o tom, koľko materiálov si k záverečnej reči pripravil. Nie je vylúčené, že si ju vo svojom voľnom čase stále rozširuje. S jej dočítaním potom tak skoro neskončí. "Nechcem to obracať na humor, ale starí sudcovia niekedy rozprávali, že čím dlhšia záverečná reč, tým dlhší trest," povedal na margo nekonečnej reči advokát Ondrej Mularčík

Ďalšie hlavné pojednávanie je naplánované na prvý februárový týždeň. Je dosť pravdepodobné, že ani na ňom ešte neodznejú iné záverečné reči ako obžalovaného Miňajlenka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy