Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na internete sa kšeftuje aj s liekmi. Ľuďom potom nezaberajú a začínajú byť závislí
Zdielať na

Na internete sa kšeftuje aj s liekmi. Ľuďom potom nezaberajú a začínajú byť závislí

BRATISLAVA / Cez internet sa dá kúpiť naozaj všetko. Od auta cez nábytok, elektroniku, ale aj veci, ku ktorým by sme sa len ťažko mohli dostať. Podľa odborníkov sa rozmohlo kšeftovanie s liekmi, ktoré sú na lekársky predpis.

Množstvo ľudí, je odkázaných na lieky kvôli psychickým problémom, alebo neznesiteľným bolestiam. No nájdu sa aj takí, čo ich užívajú, ako určitú náhradu za drogy. Odborníci bijú na poplach a hovoria o tom, že lieky sa predpisujú aj pacientom, ktorí ich vôbec nepotrebujú. A to môže v konečnom dôsledku narobiť poriadne problémy.

Ak už nedostanú predpis ani u svojho obvodného lekára alebo psychiatria, zháňajú tento druh liekov na internete. "Najčastejšie sú to lieky sedatíva a hypnotiká. Sedatíva sú lieky, ktoré sa používajú na úzkosť, nervozitu, napätie. Hypnotiká sa používajú pri poruchách spánku," uviedol psychiater Pavel Palkovič.

Začína sa vytvárať tolerancia a závislosť

Na tlmenie bolesti sa používajú opioidy. Problém pri takýchto liekoch je, že pri dlhšom alebo väčšom množstve, ktoré požívame vzniká tolerancia a závislosť. "Postupne ten liek stráca účinnosť. Samozrejme je ten pacient potom nútený užívať viacej a viacej tých tabletiek. To znamená, že ich užíva 20-30 za deň," hovorí Palkovič. 

A potom vznikajú závislosti, intoxikácia a v konečnom dôsledku ľudovo povedané absťáky: "Je tam psychomotorika spomalená, je potom problém s poruchou reči, spomalená psychomotorik," vysvetľuje Palkovič. Abstinenčné príznaky pri sedatívach sa prejavujú potením, nervozitou, triaškou, nespavosťou a môže to skončiť až epileptickým záchvatom.

Lieky namiesto drogy

Po zjedení niektorých liekov na tlmenie bolesti, môžu mať ľudia podobné príznaky ako pri požití heroínu. "Pokiaľ je niekto závislý na heroíne a nemá možnosť a finančné prostriedky na heroín alebo kokaín, tak potom prechádzajú na závislosť, ktorá je dostupnejšia," povedal Palkovič. Vyliečiť sa a zbaviť sa takéhoto druhu závislosti býva veľmi náročné a zdĺhavé pacienti častokrát skončia hospitalizovaní.

Užívate lieky? Pozor, tieto veci znižujú ich účinok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy