Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Matka sa s deťmi odsťahovala do Česka. Súd ju považuje za únoskyňu
Zdielať na

Matka sa s deťmi odsťahovala do Česka. Súd ju považuje za únoskyňu

BRATISLAVA / S deťmi sa odsťahovala do susedného Česka, no teraz môže dcéru vidieť len s dovolením exmanžela. Janu považuje súd za únoskyňu a to len preto, že sa s bývalým partnerom nedohodla. Podobných prípadov pribúda dokonca aj v pohraničných oblastiach neďaleko Bratislavy ako Rajka, či Hainburg. Európska komisia sľubuje zmenu.

Jana má tri deti, no žijú s ňou len dve. Jej najstaršiu dcéru z prvého manželstva totiž súd na jeseň zveril do výlučnej starostlivosti otca. Pritom ešte donedávna mali striedavú starostlivosť. "Otec mal 11 dní, ja som mala zvyšok mesiaca a fungovalo to tak stále," tvrdí matka. 

Striedavá starostlivosť fungovala na Slovensku, ale aj keď približne rok žila s dievčatkom v Prahe. Problém nastal až v momente, keď sa s dcérkou a novou rodinou rozhodla do Česka presťahovať natrvalo. Otec s tým ale nesúhlasil.

Za hranicami je únoskyňa 

Keď Jana prekročila s dcérou hranice, exmanžel ju obvinil z únosu. V medzinárodných sporoch je totiž jedno, či bez súhlasu odídete do susednej krajiny, alebo na opačný koniec sveta. Výsledkom bolo, že dievčatko skončilo oddelené od matky aj dvoch súrodencov. "Súčasný stav považujem za dočasný. Považujem za najlepšie riešenie aby dcéra mala umožnené chodiť do jedného školského zariadenia, v jednom štáte a zároveň mohla byť s obidvomi rodičmi," hovorí otec. 

Hľadá sa riešenie

No zďaleka nejde len o Českú republiku. V posledných rokoch pribúdajú prípady, kedy jeden z rodičov obviňuje partnera z únosu dieťaťa, ak sa s ním presťahoval zo Slovenska do niektorej z pohraničných dedín v Rakúsku či Maďarsku.

Aj preto chce Európska komisia zmeniť Haagsky dohovor, ktorý rieši práve cezhraničné spory o deti. Podľa nej už totiž nedokáže pružne reagovať na to, aké masy ľudí sa dnes v Európe sťahujú, napríklad za prácou. "Bude klásť väčší dôraz na to, aby bolo dieťa vypočuté, aby povedalo, čo je jeho názor a čo je preňho podstatné," vraví riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, Andrea Cisárová. 


Dohoda miesto súdov

Odborníci a právnici sa zhodujú, že pre dieťa je najlepšie, ak sa miesto súdnych ťahaníc a medzinárodných sporov jeho rodičia dohodnú. "Rozhodovanie na súdoch môže byť zdĺhavé, za rok dva pokým sa prípad bude riešiť sa situácia môže zmeniť, to dieťa už bude mať iný názor," dodáva Cisárová.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade. Najhoršie z toho zväčša vyjdu deti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy