Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záhadná smrť stupavskej anakondy. Utrpieť mala viaceré zranenia
Zdielať na

Záhadná smrť stupavskej anakondy. Utrpieť mala viaceré zranenia

STUPAVA / V prípade anakondy, ktorú našli neďaleko stupavských lesov, kde rozhodne tento exotický tvor nemal čo hľadať, sa objavili nové informácie. Priniesla ich veterinárna pitva. Podľa jej záverov anakonda uhynula pre viaceré poranenia. Polícia preto začala trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu týrania zvierat.

"Pitevný nález ukázal rany na povrchu tela. Boli to rany charakteru uhryzenia. Toto uhryznutie na základe zmeny okolo rany poukazuje, že to bolo ešte za živa a nie po smrti," informuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Jozef Bíreš. 

Čo sa stalo

"Problém mohol nastať u samotného majiteľa, nedohliadol a trebárs chová v zariadení aj psov, alebo tento proces nastal po vyhodení, alebo újdení tohto zvieraťa a bol napadnutý v prírode," vysvetľuje Bíreš. Nech už sa to stalo akokoľvek, ani jedna z možností neukazuje tohto majiteľa v najlepšom svetle.

Jeho povinnosťou bolo zaregistrovať chov takéhoto nebezpečného zvieraťa na štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá by jeho kompetentnosť na chov posúdila. "Tieto zvieratá často trpia. Keď vidí chovateľ, že to nevie zvládnuť tak použije aj metódu, že sa ho zbaví, alebo mu ujde lebo tie chovateľské podmienky nemá uspôsobené," pokračuje Bíreš. 

Povinnosti chovateľa

Chov takéhoto domáceho miláčika so sebou prináša aj viacero povinností. Jednou z nich je napríklad aj držanie druhovej karty, alebo povinné označovanie. Táto anakonda žiadne začipovanie nepodstúpila. "V tejto súvislosti je vedené trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu týrania zvierat. Odňatie slobody až na 2 roky," informuje Michal Szeiff, hovorca policajného prezídia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy