Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prípad predražených CT prístrojov už vyšetruje aj NAKA
Zdielať na

Prípad predražených CT prístrojov už vyšetruje aj NAKA

BRATISLAVA, ŽILINA / Opäť ožila kauza údajne predražených CT prístrojov. Tie boli určené pre nemocnice v Liptovskom Mikuláši a v Trstenej. Bývalý župan Juraj Blanár už v minulosti v tejto súvislosti čelil kritike. Tentokrát na neho zaútočil Igor Matovič s kompletnou správou Úradu pre verejné obstarávanie. Jeho kontrola je už právoplatná.

Protokol o 43 stranách z rozsiahlej kontroly verejného obstarávania má svedčiť o tom, že nákup CT prístrojov bol predražený. "Podpredseda SMERu Juraj Blanár je zlodej, ktorý okradol chorých ľudí v Žilinskom samosprávnom kraji o jeden a pol milióna eur," ostro sa vyjadroval poslanec Igor Matovič (OĽaNO). 

Ide o obstarávanie ešte z roku 2012 elektronickou formou. Víťazom sa stala popradská firma s drahým päťročným servisom CT-čiek. Zatiaľ čo u konkurenčej firmy bol servis nulový. "Môžem povedať o zlodejstve o kúpe CT v Trenčíne, kedy pán Matovič a jeho županka boli poslancami vládnej koalície a vtedy sa kúpil CT prístroj za 2,9 milióna eur," vrátil úder Blanár. 

Podľa úradu pre verejné obstarávanie najzávažnejším porušením, ktoré malo zásadný vplyv na výsledok tohto verejného obstarávania bolo stanovenie kritérií na vyhodnotenie ponúk a počtu bodov. A tým bol porušený princíp transparentnosti pre verejné obstarávanie. "Úrad kontrolou zistil 14 porušení zákona o verejnom obstarávaní. Dve porušenia z toho mali zásadný vplyv na výsledok," uvádza Jana Zvončeková, hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie. 

Do deja vstupuje polícia

Kauzou sa už ale zaoberá polícia, konkrétne Národná kriminálna agentúra. "Národná protikorupčná jednotka NAKY Prezídia policajného zboru preveruje podozrenia z trestného činu porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," potvrdil hovorca policajného prezídia, Martin Wäldl. 

To, že išlo o predražené CT-čka poslanec Blanár odmieta. Tvrdí, že v čase verejného obstarávania kupovali za najvýhodnejšiu cenu. Okrem toho uviedol aj to, že bude maximálne súčinný s Najvyšším kontrolným úradom, aj s vyšetrovaním NAKY.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy