Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípad unikajúceho auta a policajnej streľby, pri ktorej zahynul spolujazdec, smeruje na súd
Zdielať na

Prípad unikajúceho auta a policajnej streľby, pri ktorej zahynul spolujazdec, smeruje na súd

ŽIAR NAD HRONOM / Svedkovia tragickej policajnej streľby z júna roku 2017, pri ktorej zahynul 17-ročný Tomáš, čoskoro prehovoria na súde. Okresný súd v Žiari nad Hronom vytýčil prvé pojednávanie s vodičom unikajúceho auta. Mladík, ktorý auto šoféroval a policajtom odmietol zastaviť, je vo väzbe.

Už sedem mesiacov sedí 19-ročný Michal vo väzbe. V stredu sa opäť postavil pred sudcu, ktorý rozhodoval či ho tam aj naďalej ponechá. Mladík vôbec neprotestoval. "Súd rozhodol o ponechaní vo väzbe, my sme sťažnosť nepodali, súhlasili sme, že zostane vo väzbe až do procesu," povedal obhajca Eugen Cimmermann. 

Osudný večer

Dramatický únik a policajná naháňačka skončili tragicky. Tomáša sediaceho na zadnom sedadle zasiahla policajná strela, ktorá pôvodne smerovala na pneumatiku auta. Michala, ktorý hliadke pri Novej Bani odmietol zastaviť a spustil tak celú naháňačku obžalovali z marenia výkonu úradného rozhodnutia aj útoku na verejného činiteľa. "Minimálne štyrikrát sa pokúsil vytlačiť policajné auto," uvádza policajná hovorkyňa Mária Faltániová. 

Konečné rozhodnutie

Michal auto šoféroval opakovane a to aj napriek zákazu. Za útok na verejného činiteľa bol prvýkrát odsúdený ešte v roku 2016, nitriansky súd mu vtedy vymeral dvojročný podmienečný trest. Hlavné pojednávanie začne na Okresnom súde v Žiari nad Hronom 21. februára. "Kde už sa bude rozhodovať o vine, budú sa vypočúvať svedkovia, samozrejme môjho klienta a príslušníkov polície," dodáva Cimmermann. 

Vypovedať tak prídu aj policajti, ktorí auto s tínedžermi prenasledovali takmer 10 kilometrov až po Hronský Beňadik. Postup príslušníka hliadky, ktorý strieľal preveruje policajná inšpekcia. Generálna prokuratúra, ale už vydala pokyn krajskému prokurátorovi na zabezpečenie trestnej zodpovednosti voči konkrétnej osobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy