Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opitý vodič spôsobil smrť Lukáša (26). Jeho rodičia žiadajú prísnejší trest
Zdielať na

Opitý vodič spôsobil smrť Lukáša (26). Jeho rodičia žiadajú prísnejší trest

KLENOVÁ / Ešte v auguste 2016 prišiel pri dopravnej nehode o život 26-ročný Lukáš. Viezol sa na sedadle spolujazdca a z usmrtenia prokurátor obžaloval jeho kamaráta, ktorý auto šoféroval. Výsledky toxikológie ukázali, že si za volant sadol opitý.

Auto vtedy smerovalo do obce Klenová v okrese Snina. Tam narazilo do zaparkovaného autobusu. Na sedadle spolujazdca sedel 26-ročný Lukáš, ktorý zrážku neprežil. "Narazili do autobusu, to ich odhodilo do múru, náš syn bol na mieste mŕtvy, ten šofér to prežil, je v nemocnici," povedala po nehode matka Lukáša Dita. 

Vozidlo šoféroval vtedy 25-ročný mladík. Práve jeho polícia obvinila z usmrtenia s tým, že nedostatočne sledoval situáciu na ceste. "Mladý vodič mal v čase odberu biologického materiálu hladinu alkoholu viac ako 1,65 promile," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Migaľová. Polícia z trestného činu usmrtenia obvinila mladíka, ktorý auto šoféroval s tým, že nedostatočne sledoval situáciu v cestnej premávke.

Dohoda napokon uzatvorená nebola. Súd vo veci nariadil hlavné pojednávanie. Vypovedať prišli znalci aj zamestnanci autobusovej prepravy. Nebola ale zachovaná lehota na prípravu na strane obhajcu obžalovaného.

To ale nebol jediný dôvod odročenia. Rodičia nebohého chlapca totiž hovoria aj o zaujatosti sudcu. "Okresný súd Humenné hlavné pojednávanie odročil aj vzhľadom na námietku zaujatosti sudcu vznesenú poškodeným, o ktorej po pripojení stanoviska sudcu rozhodne Krajský súd v Prešove," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Obžalovaný vodič súhlasil s pojednávaním v neprítomnosti. Sudca ale vysvetlil, že ho vypočuť musí. "S podmienkou by som nebola spokojná, chcem, aby si uvedomil, čo nám spravil, že nám zobral syna, už sa to tým pádom nikdy nevráti, s tým sa do smrti nevyrovnám," povedala matka nebohého Lukáša Dita.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy