Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V bani prišiel o život 59-ročný Ján. Záchranná akcia bola extrémne náročná
Zdielať na

V bani prišiel o život 59-ročný Ján. Záchranná akcia bola extrémne náročná

PORÁČ / Ťažký pracovný úraz v pondelok ochromil prevádzku v rudnej bani v obci Poráč. Takmer 300 metrov pod zemou utrpel vážne zranenia baník, ktorého zavalil banský stroj. Hasičov čakal mimoriadne náročný zásah v úzkych chodbách. Päťdesiatdeväťročný Ján zraneniam podľahol.

K incidentu došlo okolo jedenástej hodiny doobeda. Muž (59) nastúpil ráno štandardne na svoju smenu. Pracoval hlboko pod zemou v bani v obci Poráč. Podľa informácií TV JOJ z prostredia záchranných zložiek sa dopoludnia pravdepodobne zosunula zem na banský stroj, ktorý obsluhoval.

"Zavaleného baníka našli jeho kolegovia. Tým sa podarilo banský stroj odtlačiť a začali s jeho oživovaním. Naši príslušníci po príchode na miesto pokračovali s oživovaním," vraví Martin Vozár, okresný riaditeľ hasičov. Ku vchodu do bane dorazili aj záchranári. Tí čakali spolu s políciou na povrchu. Hasiči baníka oživovali aj počas transportu. K banskému výťahu so zraneným šliapali kilometer v podzemí. Bolo to mimoriadne náročné, chlapi sa museli popasovať so stiesnenými priestormi.

Na nosidlách dostali Jána na povrch, vtedy oživovanie prebrali záchranári. Ich snaha ale už vyšla nazmar. "Bol pritlačený vraj nejakým vozíkom. Ale nevidno vonkajšie poranenia, krvácanie nie je žiadne. Určite tá príčina smrti je vnútorne zranenie, ale to nám ukáže súdna pitva," informuje obhliadajúca lekárka Anna Hájeková. Ján bol vedúci chlapov, ktorí s ním boli v čase nehody pod zemou. Pri banskom stroji bol sám.

Nešťastie prešetrí vyšetrovacia komisia, ktorú zriadil Obvodný banský úrad. 

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy