Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
MAPA KRIMINALITY: Toto sú najnebezpečnejšie miesta na Slovensku
Zdielať na

MAPA KRIMINALITY: Toto sú najnebezpečnejšie miesta na Slovensku

BRATISLAVA / Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák a prezident policajného zboru Tibor Gašpar hodnotili rok 2017 z hľadiska vývoju kriminality, ako aj počtu vyriešených prípadov.

Podľa slov ministra Roberta Kaliňáka celkový počet kriminality v priebehu desiatich rokov kontinuálne klesá. Rovnako sa zvýšil aj počet objasnených prípadov. V uplynulom roku zaznamenali 66 215 trestných činov, z nich objasnili 58 percent. Policajný prezident Tibor Gašpar dodáva, že v budúcom roku majú za cieľ dosiahnuť 60 percent objasnenosti prípadov a verí, že tento cieľ je úplne reálny. 

Miesta s najvyššou kriminalitou 

Najväčšia kriminalita za rok 2017 bola v Žilinskom a Trnavskom kraji, kde zaznamenali od 2056 do takmer 4000 spáchaných trestných činov. Zle na tom sú aj mestá Košice, Nitra a Bratislava 2. Bezpečne sa zrejme nebude úplne cítiť ani v Prešovskom kraji. Zároveň ide ale o kraj, v ktorom je najvyššia objasnenosť trestných činov a to až 60 percent.  

Najbezpečnejšie miesta 

Podľa štatistiky najmenej trestných činov bolo zaznamenaných na severovýchode Slovenska, konkrétne mestá Svidník, Stará Ľubovňa a okolie. Na juhu Slovenska je favoritom mesto Veľký Krtíš a ak by sme šli ďalej na západ, bezpečne sa môžte cítiť aj v mestách Šaľa, Partizánske či Bánovce nad Bebravou. Vo všetkých týchto mestách totiž ročne bolo nahlásených menej ako 515 trestných činov. 

Kaliňáka teší všeobecné zlepšenie bezpečnostnej situácie, tiež eliminácia vonkajších prejavov organizovaného zločinu. "Boli časy, keď nie len preto, že sa strieľalo na ulici a vybuchovali autá, tie vonkajšie prejavy organizovaného zločinu boli veľmi silné. Rodičia sa napríklad báli pustiť svoje deti na diskotéku, tu sa situácia zásadne zmenila," skonštatoval. Podľa policajného prezidenta je prioritou polície na tento rok pokračovať napríklad v odhaľovaní daňových podvodov. "Chceme pokračovať ofenzívne napriek občasnej kritike," vyhlásil.

Pozrite si archívnu reportáž o miere kriminality na Slovensku v minulosti:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy