Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pri zistení rizika pádu lavín môžete byť užitoční aj vy
Zdielať na

Pri zistení rizika pádu lavín môžete byť užitoční aj vy

VYSOKÉ TATRY / Okrem bežnej výbavy zodpovedného turistu by si mal každý zistiť, predtým ako sa vyberie na túru, aj situáciu na horách. Dôležité je teda aj zisťovanie rizika pádu lavín ešte pred túrou, či už telefonicky alebo na internete.

Horskí záchranári denne aktualizujú na svojej stránke lavínovú situáciu. Nie je to ale len odhad zdola, ale na vytipovaných miestach priamo v teréne vykonávajú merania pomocou takzvanej kladivkovej sondy, aby presne určili lavínový stupeň. "Kladivková sonda sa používa už od osemdesiatych rokov. Je to veľmi presná metóda, čiže je to taká odborná alebo vedecká metóda, ktorá sa používa. Tým pôvodným spôsobom, teda závažiami, sa robí veľmi zdĺhavo," hovorí riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

Pri záchranných akciách sú horskí záchranári nie raz v priamom ohrození života. Najmä po zotmení je situácia mimoriadne nebezpečná, lavíny sú nevyspytateľné, preto jeden sleduje miesto, kde sa pohybujú, pozorne počúva a odrazu všetkých varuje

Zisťovať riziko pádu lavín počas záchrany kladivkovou sondou je nemožné, nie je na to čas. Horskí záchranári už preto majú pár dní novinku: "Na základe merania fyzikálnych veličín, čiže prienikového otvoru jednotlivých vrstiev, vie priamo zmerať v teréne snehový profil a ukázať ho na displeji, kde môžeme potom priamo vidieť, ako vyzerá tá snehová pokrývka," vysvetlil Ľubomír Klocok zo strediska lavínovej prevencie. "Týmto spôsobom vedia veľmi presne a hlavne rýchlo zhodnotiť stabilitu snehových prikrývok, čiže vedia odhadnúť stupeň lavínového nebezpečenstva. Z toho vyplývajú rôzne výstrahy, upozornenia," informuje Janiga.

Táto novinka pravdepodobne nahradí kladivkovú sondu aj pri bežnom zisťovaní lavínového rizika, ktoré záchranári uverejňujú na stránke: "Táto sonda má jednu úžasnú schopnosť, a to je komunikácia s mobilným telefónom a posielanie dát. Čiže v takomto prípade, ak by sa to podarilo dostať do širokej verejnosti, by sme dostávali dáta z väčšieho počtu meraných miest a tým pádom aj tie odhady alebo určovanie stupňa lavínového nebezpečenstva by bolo oveľa presnejšie," povedal Janiga o možnej pomoci zo strany ľudí. 

Vtedy by sa podobným prípadom, akému sa venujeme v tejto archívnej reportáži dalo predísť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy