Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko patrí k najbezpečnejším krajinám sveta. Problémom je korupcia
Zdielať na

Slovensko patrí k najbezpečnejším krajinám sveta. Problémom je korupcia

BRATISLAVA / Slovensko patrí medzi najbezpečnejšie krajiny na svete. Ohodnotili nás tak Američania, teda ich ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vypracovalo orientačný zoznam pre svojich turistov. Predbehli sme tak Nemecko či dokonca Dánsko. Tento zoznam však má trhliny.

Ak sa americký turista rozhodne spoznávať svet, stačí mu pár klikov a zistí, aká bezpečná je krajina, kam cestuje. Slovensko podľa tohto zoznamu patrí do prvej skupiny s minimálnymi rizikami. Američan David, ktorý žije v Bratislave 10 rokov, to vníma podobne. "Slovensko je veľmi bezpečná krajina, pouličná kriminalita a násilnosti sú minimálne. V San Diegu, odkiaľ pochádzam, je počet násilných činov vyšší," hovorí David Miller. 

Za problém považuje korupciu a nepriateľský postoj úradov k cudzincom. "Najväčším mínusom je cudzinecká polícia a ich postupy. Pristupujú k nám ako k občanom druhej kategórie, viacerých mojich známych to odradilo od toho, aby tu ostali," vysvetľuje.  

Podľa amerických úradov sme na tom lepšie ako Dánsko, Belgicko či Nemecko. Ich hodnotenie poznačili najmä teroristické útoky. Svetový index mieru, ktorý vydáva každoročné hodnotenia bezpečnosti, hovorí niečo iné. Vlani nás zaradil na 26. priečku ďaleko za tieto štáty, kým susedné Česko sa dostalo na špičku 

"Pozerajú sa na socioekonomické dopady, na to, ako sa tvorí vláda, ako komunikujú poslanci, na nárast extrémizmu. Keď sme v prvej 30, stále je to dobré," poznamenal bezpečnostný analytik Dušan Fischer. Slovenskí turisti si môžu aktuálnu bezpečnostnú situáciu v jednotlivých krajinách vyhľadať na stránke ministerstva zahraničných vecí. Stačí, keď kliknú na názov štátu. Napríklad v Iraku, či Sýrii je stupeň ohrozenia číslo 4. "Buď okamžite opustiť krajinu, alebo necestovať. To je pri nepredvídateľných udalostiach, ozbrojených zrážkach, kde je riziko únosu, ohrozenia zdravia," vysvetľuje Igor Skoček z tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí. 

Pri treťom stupni naša diplomacia radí necestovať, druhý stupeň znamená výskyt epidémií či vysokú kriminalitu, ale aj lokálne ohniská konfliktov. "Je tam dokonca aj niekoľko turistických destinácií pre Slovákov, ako Turecko, Egypt, Tunisko," vymenováva Skoček. Podobne ako USA aj naše úrady radia zvýšenú opatrnosť vo Francúzsku, Belgicku a Británii. "Hrozba terorizmu je rovnaká pre EÚ, ako pre USA, Berlín je rovnako bezpečný ako San Bernardíno a v oboch boli útoky. Keď sa niekedy pozriem na vnútornú politickú debatu, tak sme sami sebe väčšie riziko ako teroristi zvonka," dodáva Fischer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy