Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensku je za mrežami vyše 10 000 ľudí, treba ďalšie miesta. Pribudne nová väznica
Zdielať na

Na Slovensku je za mrežami vyše 10 000 ľudí, treba ďalšie miesta. Pribudne nová väznica

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti dostalo pri výstavbe novej väznice v Rimavskej Sobote zelenú. Stavba rozšíri súčasné kapacity o 832 a bude stáť približne 58 miliónov eur.

Ak pôjde všetko podľa plánu, na zelenej lúke v Rimavskej Sobote by už koncom budúceho roka mali začať stavať úplne novú väznicu. Kapacitu by mala mať viac ako 830 väzňov. Zariadenie by malo stáť v areáli na Sabovej, vedľa fungujúceho otvoreného väzenského pracoviska. Projekt je pripravený pre odsúdených s minimálnym, stredným ale aj maximálnym stupňom stráženia, vrátane doživotných trestov. Počítajú s ubytovacou plochou minimálne 4 metre štvorcové na jednu väznenú osobu. Teraz je to približne 3,5 metra.

Na Slovensku je momentálne 18 väzenských zariadení, problémy s kapacita však rieši ministerstvo už dlhodobo. Potreba novej väznice je preto nevyhnutná. "Len na porovnanie, od roku 1990 počet odsúdených, obvinených a väznených osôb stúpol z vyše 4 tisíc na vyše 10 tisíc," vyjadril sa Milan Ivan, generálny riaditeľ Zboru justičnej a väzenskej stráže.

Do úvahy prichádzalo viacero lokalít, vybrali napokon Rimavskú Sobotu. Ministerstvo sľubuje 340 nových pracovných miest, bude záujem najmä o profesiu väzenského dozorcu. Uchádzači o tento post však budú musieť splniť prísne zákonné podmienky. "Ja mám obavy, ako získame tých 300 príslušníkov pre tento región. Máme záujem už aj dnes prijímať záujemcov do služobného pomeru, ale samozrejme pri splnení určitých podmienok," povedal Ivan.

Už v januári bude o osude novej väznice rozhodovať vláda. Ak projekt odsúhlasia, ministerstvo začne sa s realizáciou. "Rámcovo objekt by mohol byť hotový a pripravený v roku 2021," hovorí Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti SR.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1 501 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody až 8 657 odsúdených. Predpoklady a prognózy počítajú s miernym nárastom aj v najbližších rokoch.

Pozrite si archívnu reportáž o slovenskej ženskej väznici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy