Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo vnútra upratuje aj vo vlastných radoch. Ročne obviní vyše sto policajtov
Zdielať na

Ministerstvo vnútra upratuje aj vo vlastných radoch. Ročne obviní vyše sto policajtov

BRATISLAVA / Ak policajti zneužívajú svoje právomoci majú byť vyšetrovaní a potrestaní. Pre TV JOJ to povedal policajný prezident Tibor Gašpar v súvislosti s obvinením zástupcu šéfa trnavskej kriminálky. Policajtov vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá ich podľa Gašpara ročne obviní vyše sto.

Prezident policajného zboru na tlačovkách pred novinármi často hovorí o tom, že ak jeho podriadení páchajú trestnú činnosť, očakáva v prípade dokázania viny ich potrestanie. Nestrpí v radoch polície násilie a brutalitu a od policajtov očakáva reprezentatívne správanie. V prípade zástupcu trnavského šéfa kriminálky, ktorý si mal podľa inšpekcie vnútra bitkou vynútiť zmenu tvrdenia poškodeného, ktorý nahlásil krádež auta, očakáva objektívne vyšetrovanie.

Podľa Gašpara Inšpekcia ministerstva vnútra policajtov podozrivých z páchania trestnej činnosti preveruje neustále. Ak ide o závažné zločiny, je o nich informovaný, keďže v takých prípadoch zväčša podpisuje návrhy na prepustenie policajta zo zboru.

Inšpekcia ministerstva vnútra vo svojej správe pre vládu uvádza, že v roku 2016 obvinila 109 policajtov celkovo pre 120 rôznych trestných činov. Najviac policajtov obvinili v Košickom a Bratislavskom kraji. Štatistiku pre rok 2017, inšpekcia zatiaľ ukončenú ešte nemá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy