Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kňažko o pomoci pre svedka únosu Kováčovho syna: Staral som sa, aby mohol vypovedať
Zdielať na

Kňažko o pomoci pre svedka únosu Kováčovho syna: Staral som sa, aby mohol vypovedať

BRATISLAVA / Vraždiace komando Lexovej tajnej služby malo za úlohu vo Švajčiarsku zlikvidovať Oskara Fegyveresa. V rozhovore pre denník Sme to povedal Ľuboš Kosík. O praktikách tajnej služby nielen u nás, ale aj v zahraničí, v piatok pre TV JOJ exkluzívne prehovoril aj bývalý politik Milan Kňažko, ktorý sám Fegyveresovi na úteku pomáhal.

"Bolo sa stále treba o to starať, aby prežil v dobrej kondícii a jedného dňa mohol vypovedať," uviedol Milan Kňažko na adresu obdobia 90. rokov a o hlavnom dôvode, prečo sa rozhodol pomôcť hlavnému svedkovi únosu Michala Kováča mladšieho, Oskarovi Fegyveresovi. Tomu na úteku vo Švajčiarsku išlo o život najmä preto, že podrobnosti únosu Kováča Mladšieho, nevyzradil iba polícii, ale aj samotnému prezidentovi Michalovi Kováčovi. Pre denník SME sa o tom rozhovoril exsiskár, Ľuboš Kosík.

Fegyveres vo Švajčiarsku neúspešne žiadal o azyl. K nemu mu prostredníctvom svojich kontaktov dopomohol až Milan Kňažko. "Mi to trvalo skoro rok, kým som politicky ovplyvnil zamietavé stanovisko a dostal azyl," povedal Kňažko.

Kňažko po prvýkrát prehovoril aj o tom, ako za Fegyveresom pravidelne cestoval. V tomto prípade ale rozhodne nešlo iba o jeho voľný pohyb po krajine. V hre bol v prvom rade Fegyveresov život. Keďže veľa vedel a navyše aj vypovedal v neprospech vedenia tajnej služby, jej komando sa ho snažilo dostať akýmkoľvek spôsobom a najmä za každú cenu. "Mali získať od neho zmenu výpovede a potom ho zlikvidovať," povedal Kňažko. 

Tajnú špionáž slovenských zabijakov na vlastnej koži zažil aj samotný expolitik, keď ho počas pobytov vo Švajčiarsku sledovali na každom kroku. Milan Kňažko v súčasnosti hovorí o tom, že v susednom Česku s vtedajším premiérom Zemanom pripravovali zázemie na proces, v ktorom by Fegyveres vypovedal. Pre Mečiarove amnestie k nemu ale nikdy nedošlo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy