Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obžalovaní z prípravy vraždy Čongrádyho chcú ísť na slobodu, prokurátor sa odvolal
Zdielať na

Obžalovaní z prípravy vraždy Čongrádyho chcú ísť na slobodu, prokurátor sa odvolal

BRATISLAVA / Budúci rok by im uplynula lehota väzby. Okresného sudcu preto už v predstihu požiadali o prepustenie na slobodu. Ten ich žiadosti vyhovel, prokurátor sa ale na mieste odvolal. Či budú dvaja obžalovaní, z prípravy vraždy Petra Čongrádyho z roku 1999, vianočné sviatky tráviť doma, rozhodoval krajský súd.

Dušan Š. mal šoférovať motorku a Roman J. mal byť strelcom, Petra Čongrádyho ale vo februári 1999 nezavraždili. Táto dvojica pritom patrí k pätici obžalovaných. Oboch mužov vzal sudca do väzby 19 februára 2014. Po štyroch rokoch, im skončí lehota väzby. Požiadali preto o prepustenie a okresný sudca ich žiadosti vyhovel.

"Väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Na posilnenie účinku dohľadu sú obžalovaní povinní podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami – zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby," informuje hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

Rozhodnutie nebolo právoplatné, prokurátor podal na mieste sťažnosť, o ktorej rozhodoval Krajský súd na neverejnom zasadnutí. Prokurátor totiž navrhol obom mužom predĺžiť väzbu do 4 júna 2018, tak isto ako má tretí obžalovaný, ruský podnikateľ, údajný objednávateľ Čongrádyho smrti. Podľa trestného poriadku je možné väzbu predĺžiť na hranicu piatich rokov. Štvrtý obžalovaný Peter H. je vo výkone trestu za iný trestný čin a piaty obžalovaný Vladimír Š. je stíhaný na slobode.

"V tomto prípade prokurátor navrhol predĺžiť lehotu väzby do 4.6.2018, čo je možné vzhľadom na ustanovenie § 76a Trestného poriadku," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Krajský sudca oboch mužov nakoniec pustil. Po takmer štyroch rokoch za mrežami budú vianoce tráviť doma. Sudca tak urobil na štvrtkovom neverejnom zasadnutí, pričom zrušil rozhodnutie okresného súdu. Obžalovaní napríklad nebudú musieť mať ani monitorovacie náramky. Rozhodnutie je právoplatné.

"Podľa odvolacieho súdu pominuli dôvody tzv. preventívnej väzby vzhľadom na skutočnosť, že obžalovaní sú vo väzbe už takmer 4 roky, pričom trvanie pred súdom trvá už 2 a pol roka a doposiaľ nebolo rozhodnuté a vo veci ide o skutok, ktorý sa stal pred viac ako 18 rokmi," povedal Adamčiak.

V kauze vraždy údajného bossa bratislavskej vetvy sýkorovcov nejde o prvý súdny proces. V roku 2014 boli právoplatne odsúdení priami vykonávatelia vraždy. Peter Kopera, Ivan Beňo a Vladimír Smetana sa s prokurátorom dohodli, dvaja z nich si odpykávajú 14 a 15 ročné tresty. Smetana v roku 2016 zomrel. Tejto pätici obžalovaných v prípade dokázania viny hrozí výnimočný trest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy