Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novodobá praktika šmejdov. Ženy sa vydali za psychicky chorých seniorov, ktorých týrali a okrádali
Zdielať na
Krimi

Novodobá praktika šmejdov. Ženy sa vydali za psychicky chorých seniorov, ktorých týrali a okrádali

Archívna reportáž

BRNO / Polícia zaznamenala nezvyčajný prípad zneužívania seniorov. Ženy sa vydali za psychicky chorých dôchodcov, potom ich týrali a okradli. Vyšetrovanie celého prípadu je komplikované a polícia ženy nemôže obviniť.

Obeťami novodobých šmejdov boli traja dôchodcovia s nastupujúcou demenciou, ktorých si pravdepodobne už počas pobytu na psychiatrii vyhliadli o desiatky rokov mladšie ženy. Votreli sa im do priazne, prevzali si ich do domáceho ošetrovania a nakoniec ich prinútili k sobášu. 

Domáca idylka sa ale nekonala. "Ženy sa o mužov primerane nestarali, neposkytovali im potrebnú stravu, nútili ich vykonávať ťažšie domáce práce, brali im peniaze z dôchodku a postupne na seba previedli aj ich majetky. Nakoniec im zabavili aj lieky, ktoré ako pacienti psychiatrie mali užívať," popisuje komisárka z oddelenia obecnej kriminality brnianskej polície Andrea Kornetová. "Po čase muži opäť skončili v rovnakej nemocnici, no v oveľa horšom stave. Práve v tom čase sme boli na prípady upozornení," dodáva Kornetová.

Vyšetrovanie je komplikované, poškodení si nič nepamätajú 

Vyšetrovanie je ale veľmi komplikovné. "K prípadom sme sa dostali len vo forme poznatku. Vzhľadom na zlý zdravotný stav mužov nie sme schopní zistiť, čo sa tam v skutočnosti dialo,“ podotkla komisárka. Aj napriek tomu, že sa polícia snažila získať dôkazy, neuspela. "Zdravotný stav im zabraňuje popísať udalosti tak presne, aby sme mohli začať trestné stíhanie dotyčných žien. Sú dezorientovaní, nevybavujú si podrobnosti, nie sú schopní popísať priebeh násilia a dokonca ani určiť adresu, kde so ženami bývali," uviedla Kornetová.

Navyše, udalosť sa odohrala už dávnejšie a je ťažké ju spätne zrekonštruovať. Podľa komisárky sa ani nedá zistiť, či má týranie seniorov na svedomí jedna organizovaná skupina, aj keď niektoré policajné zistenia tomu nasvedčujú. Všetci poškodení dôchodcovia totiž ležali v rovnakej nemocnici a všetky ich manželky sú z Brna. Jeden zo seniorov navyše uviedol, že mu ponúkli, aby si vybral z troch možných manželiek. 

Polícia preto apeluje na ľudí, aby si viac všímali svoje okolie. "Aby si všímali, čo sa deje s ich susedmi, priateľmi, bývalými kolegami a staršími príbuznými. A prípadne aby včas upozornili nás, sociálku alebo poradňu pre obete násilia. Len tak sa dá takéto správanie postihnúť a potrestať,“ dodala Kornetová.

Podvodníci majú rôzne taktiky, preto treba byť vždy ostražitý:


Súvisiace články

Najčítanejšie správy