Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V starej fabrike našli neznámu chemikáliu, na mieste zasahovali hasiči aj policajti
Zdielať na

V starej fabrike našli neznámu chemikáliu, na mieste zasahovali hasiči aj policajti

RUŽOMBEROK / Hasiči zasahovali v areáli bývalých textilných závodov v meste. V ochranných oblekoch a s dýchacími prístrojami vynášali sudy plné neznámej chemikálie, ktorá tam je zrejme ešte z čias fungovania závodu. 

Hasičov zalarmovali policajti pred ôsmou hodinou ráno. Okolie budovy, v ktorej sa neznáma chemikália našla, úplne uzavreli. Ružomberským hasičom prišli na pomoc aj kolegovia z protichemického družstva žilinskej záchrannej brigády. Sudy s podozrivým obsahom našiel v priestore pod budovou jej nový majiteľ počas rekonštrukčných prác. "Zamestnanci laboratória vykonali v priestore kontrolné merania a označili priestor za bezpečný," povedal riaditeľ krajských hasičov v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Hasiči následne začali vynášať sudy von z budovy. Ich presný obsah zatiaľ nie je známy, no zrejme ide o chemikáliu používanú v bývalých textilných závodoch. Každý jeden sud na mieste otestovali pracovníci kontrolného chemického laboratória zo Slovenskej Ľupče. "Hasiči zasahovali v maximálnej ochrane, to znamená v protichemických odevoch a v dýchacích prístrojoch. Činnosť spočívala vo vyťahovaní jednotlivých sudov a odoberaní vzoriek pre meranie," vysvetľuje Kapusniak. 

Hasiči zasahovali na mieste do večerných hodín. Zo siete tunelov pod budovou vytiahli približne 40 sudov. "O ďalšom postupe rozhodnú až závery expertízy tejto neznámej tekutiny," povedala hovorkyňa krajských policajtov v Žiline Jana Balogová.  

Pozrite si archívnu reporáž, keď sa auto s chemikáliami prevrátilo do potoka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy