Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odmenili policajti Černáka za informácie? Podľa experta to je možné
Zdielať na

Odmenili policajti Černáka za informácie? Podľa experta to je možné

BRATISLAVA / Na doživotie odsúdený Mikuláš Černák za posledné obdobie viackrát prehovoril. Naposledy v kauze Pavla Ruska. Námestník Generálnej prokuratúry prezradil, čo za to chcel.

"Mal záujem uviesť niektoré skutočnosti závažnej trestnej činnosti pod podmienkou, že bude z našej strany podané dovolanie v jeho prospech. Samozrejme, nie sme obchodníci, takúto dohodu sme odmietli," uviedol námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. Jeho obhajca ho ale bráni. "Nikto s Černákom nerobil žiadne dohody o budúcich výhodách, alebo že by mu niekto za to niečo poskytol," tvrdí František Polák. 

Expert na trestné právo ale tvrdí, že keď ide o dôkaznú núdzu, je takýto postup možný. "Hovoríme, že je to vyjednaná spravodlivosť. On niečo poskytne štátu a štát mu za to niečo dá, nejakú odmenu. Je to taký bartrový obchod," uviedol Jaroslav Ivor, expert na trestné právo. 

Černák sa o to mal snažiť od roku 2010. Keď to nevyšlo s Generálnou prokuratúrou, podľa jej námestníka, kontaktoval políciu. Tá mala za ním do väzenia chodiť počas deviatich mesiacov extrémne často. Peter Šufliarsky chce preto celú vec preveriť. "Černák v tom období poskytol niektoré informácie policajtom, ktoré pre nich boli cenné pri objasňovaní rôznej trestnej činnosti," tvrdí Polák. 

Vtedy bol ešte aktívny Úrad boja proti organizovanej kriminalite. "V predmetnej veci vykonávala polícia operatívne preverovanie. Vzhľadom na to nie je možné poskytnúť k veci žiadne bližšie informácie," uviedol hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl. Generálna prokuratúra vidí problém inde. "Nemal by existovať žiadny záznam o tom, o akých veciach bolo hovorené s odsúdeným Černákom," tvrdí Šufliarsky. Podľa Černákovho obhajcu sa to sa dá vo väzení ľahko overiť.

Černák dostal doživotie za desať vrážd. Akuálne čelí ďalším obvineniam v piatich trestných veciach, a to za 21 vrážd a jednu objednávku vraždy Sylvie Volzovej v kauze Pavla Ruska. Za spoluprácu s políciou ale podľa advokáta za mrežami čelí šikane. "Začal vypovedať a začali mu robiť v base zle. Začali mu tam robiť schválnosti, prieky, začali mu tam znepríjemňovať život," uviedol Polák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy