Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zásah ochrankárov na odovzdávaní úradu môže preveriť polícia
Zdielať na

Zásah ochrankárov na odovzdávaní úradu môže preveriť polícia

BANSKÁ BYSTRICA / Incident, ktorý sa odohral počas preberania úradu novým županom Banskobystrického samosprávneho kraja, možno ešte bude mať dohru. Zásah neoznačených ochrankárov proti novinárom, môže podľa expertov zamestnať políciu.

Na prípad upozornil poslanec parlamentu, ktorý už sedel v sále mestského zastupiteľstva, keď sa dozvedel, že dvaja ochrankári odmietajú pustiť dovnútra štáb lokálnej televízie. "Tak som sa išiel von spýtať, že prečo a akým právom, pretože to zastupiteľstvo je verejné," uviedol poslanec Zsolt Simon.

Muži zrejme nepatria k žiadnej bezpečnostnej službe a podľa slov nového vedenia ani nepracujú pre banskobystrickú župu. Zarážajúce je, že incident nechal chladných príslušníkov mestskej polície. Podľa prezidenta Združenia náčelníkov obecných a mestských polícii na Slovensku môže hliadka konať iba v prípade, keď ju niekto vyzve. Poslanec Simon ale tvrdí, že hliadku k zasiahnutiu vyzýval, no nekonali.
"Mohli sa pýtať na to, či sú tieto osoby oprávnené púšťať a vypúšťať, či je to nejaká usporiadateľská služba, SBS a aké zákonné oprávnenie majú," uviedol prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Jána Andrejka. Mestskí policajti môžu konať aj vtedy, ak by sa neskôr preukázalo, že si spor vyžaduje zásah štátnej polície. "Pokiaľ to nespadá do jeho kompetencie a spadá to inému orgánu verejnej moci, v takom prípade privolá toho," tvrdí Andrejko.
Podľa expertky na trestné právo bol v tomto prípade selektovaný prístup verejnosti, ktorá má právo byť prítomná. Bolo by podľa nej potrebné zistiť, na koho pokyn samozvaní ochrankári konali a akým právom si uzurpovali túto moc. "Dalo by sa aj uvažovať, či nešlo priamo o zneužívanie právomocí verejného činiteľa," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.
Polícia by sa podľa odborníčky mala prípadom zaoberať, pokiaľ niekto z aktérov podá trestné oznámenie. Poslanec Simon avizuje, že to nemá zmysel. A spolumajiteľ lokálnej televízie nám povedal, že kým nebude vedieť preukázať protiprávne konanie konkrétnemu verejnému činiteľovi, vidí to rovnako.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy