Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nechceli sa vrátiť domov, ale ani ostať na Slovensku. Tak z domova ušli
Zdielať na

Nechceli sa vrátiť domov, ale ani ostať na Slovensku. Tak z domova ušli

MEDZILABORCE / Prevádzačom zaplatil každý z nich po sedem tisíc eur, len aby sa dostali do Nemecka. Ide o dvoch 17-ročných chlapcoch z Iraku, ktorí sa ale nechtiac ocitli na Slovensku. Potom, ako ich zadržali pred pár týždňami v tureckom kamióne v Žiline, boli umiestnení do zariadenia pre maloletých cudzincov v Medzilaborciach. V týchto dňoch odtiaľ ušli. Podľa slov riaditeľa však zamestnancom od prvého dňa dávali pociťovať, že tam vôbec nechcú byť.

V skupinke Iračanov boli dvaja 17-roční chlapci a jedno 12-ročné dievča. "To, že sa ocitli na Slovensku bol pre nich šok, lebo oni s tým vôbec nepočítali," povedal Vladislav Fejo, riaditeľ Detského domova Dlaň. Na Slovensko sa dostali ešte pred pár týždňami natlačení v tomto tureckom kamióne. Keďže uviedli, že sú maloletí, na základe rozsudku Okresného súdu v Žiline ich umiestnili do špeciálneho zariadenia pre maloletých migrantov v Medzilaborciach.

"Hneď od začiatku nechceli spolupracovať a tvrdili, že sa nechcú vrátiť do krajiny pôvodu, ale nechcú ani zostať na Slovensku," povedal Fejo. V zariadení preto pobudli krátko. Počas vychádzky utiekli. "Na obvodnom oddelení polície v Medzilaborciach ohlásil sociálny pracovník pre maloletých bez sprievodu, že z detského domova odišli dvaja chovanci, občania Iraku," vyjadril sa Daniel Džobanik, vyjadril sa hovorca KR PZ Prešov.

Zamestnanci zariadenia reportérke TV JOJ povedali, že chlapci sa od prvého dňa správali podozrivo. "Stále boli pripravení akože odísť, stále chceli chodiť von a sedeli vo vetrovkách," povedal Fejo. Riaditeľ zariadenia pre maloletých hovorí, že chlapci zaplatili prevádzačom sedem tisíc eur na osobu. "Išlo o dvoch 17 ročných mužov, z ktorých jeden z nich vyzeral na 25 rokov," upresnil Džobanik. Spolu s nimi sem priviezli aj 12-ročné dievča. "Máme istotu, že to dievča nebude riskovať a nebude utekať. Teraz intenzívne pracujeme na jej zlúčení so strýkom v Nemecku," povedal Fejo.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia detského domova a polície sú obaja Iračania v poriadku a v Nemecku požiadali o azyl. Napriek láskavému prístupu a obrovskej snahe všetkých pracovníkov zariadenia cudzinci o pobyt u nás záujem nemajú.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade úteku migrantov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy