Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stačí jeden podpis a podnikatelia sa môžu dostať do problémov
Zdielať na

Stačí jeden podpis a podnikatelia sa môžu dostať do problémov

BRATISLAVA / Podnikatelia, ktorí dostali do schránok výzvu nemeckej firmy na zaslanie daňových údajov by si mali dávať pozor. Stačí jeden podpis a zaviažu sa k trojročnému kontraktu s povinnosťou platiť firme po bezmála 800 eur.

Na korešpondenciu upozornila Finančnú správu žena z Humenného. Zistila, že ide o podvod, ktorý má od firiem vylákať peniaze. Žena tvrdí, že takéto listy dostali viaceré firmy. Nemecká spoločnosť v nich vyzýva na doplnenie identifikačného čísla pre daň s pridanej hodnoty. V liste uvádzajú, že je to posledná výzva a údaje je potrebné zastal do 22. decembra.

Renáta z Humenného opísala situáciu: "Po preštudovaní listu som zistila, že ide o podvodnú firmu, ktorá si nejakým spôsobom zistila údaje o našej spoločnosti." Na praktiky nemeckej firmy chce žena upozorniť každého, komu takéto listy prišli. So žiadosťou o prešetrenie sa obrátila aj na finančnú správu. "V liste sa odvolávajú na oddelenie Slovenskej republiky, pričom si myslím, že Finančná správa s týmto nemá nič spoločné," dodáva Renáta.

Finančná správa sa od tejto korešpondencie dištancuje. "Nedisponujeme oficiálnymi informáciami, a preto upozorňujeme, že nejde o aktivitu finančnej správy, žiadne výzvy v danej súvislosti Finančná správa ani neeviduje, ani nespracováva," uviedla hovorkyňa Finančnej správy, Ivana Skokanová.

Humenčanka listy preštudovala naozaj dôkladne. Prešla aj podmienky uvedené najmenšími písmenkami. A tu pre ňu prišiel varovný signál. Podľa výzvy, každý, kto podpíše dokument, sa zaviaže k ročnej splátke vo výške 771 eur, pričom zmluva je vypovedateľná iba zo strany nemeckej firmy. Pani Renáta zároveň zistila, že ak niekto listy podpísal, odoslal, no platiť nechce, dostáva sa do veľkého problému. "Jedným slovom výhražné listy s tým, že danú spoločnosť dajú na exekúciu," dodala Renáta.

Finančná správa potvrdila, že ide o podvod. Odporúča na túto výzvu nereagovať: "Ide o podvodné aktivity, ktorých cieľom môže byť získať od podnikateľov kontaktné údaje či finančné prostriedky."

Na Slovensku to nie je jediný prípad podvodnej firmy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy