Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Premlčaná smrť. Tomáša omylom zastrelili, potrestaný zrejme nebude nikto
Zdielať na

Premlčaná smrť. Tomáša omylom zastrelili, potrestaný zrejme nebude nikto

BRATISLAVA / Zbytočná smrť Tomáša Arnolda zrejme nebude nikdy potrestaná. Zasiahla ho guľka v bratislavskom Irish Pube po tom, čo páchateľ spustil streľbu na bratov Štecovcov. Stalo sa to pred osemnástimi rokmi. A doteraz za to nie je nikto potrestaný. Okrem toho trestné stíhanie vo veci smrti 26-ročného Tomáša vyšetrovateľ zastavil.

Vyšetrovateľ prípad zastavil ešte na začiatku novembra. Obvineniu z trestného činu ublíženia na zdraví s následkom smrti Tomáša a za nedovolené ozbrojovanie čelil Ľuboš Zelman. Tieto skutky sú už ale dávno premlčané. "Zatiaľ platí prezumpcia premlčania, ktorá sa v prípade odsúdenia Ľuboša Z. za závažnejší trestný čin môže zmeniť v zmysle príslušného ustanovenia Trestného zákona," hovorí Jana Tökölyová, hovorkyňa špeciálnej prokuratúry.

To znamená, že sa tento stav môže ešte podľa prokuratúry zmeniť. K streľbe v podniku v centre Bratislavy došlo ešte v júli 1999. Tomáš sa stal obeťou náhodou a v prípade jeho smrti išlo o nedbanlivostný trestný čin s nízkou trestnou sadzbou. "Keď od skutku uplynie určitá doba, ktorá je v trestnom zákone definovaná podľa výšky trestnej sadzby, ktorá hrozí za ten trestný čin a podľa toho sa odvíja aj tá dĺžka toho premlčania," vyjadrila sa odborníčka na trestné právo, Lucia Kurilovská.

A podľa trestného zákona platného v čase spáchania skutku bola premlčacia lehota ublíženia na zdraví s dôsledkom smrti len tri roky. Teda už od roku 2002. Ľuboš Zelman ale naďalej čelí obvineniu za vybavovanie si účtov streľbou v plnom podniku. "Áno, Ľuboš Z. je stíhaný z vraždy Jána Š. a pokusu o vraždu Mariána Š.," potvrdila Tökölyová.

Otázne je to, či bude páchateľ zodpovedný za streľbu v bratislavskom Irish Pube niekedy potrestaný. Dlhé roky totiž polícia považovala za vraha nesprávneho muža. Údajne skutočného páchateľa identifikovala až vlani vo februári. Ten mal konať na príkaz už odsúdeného Piťa. V tejto kauze pritom počas procesu Krajský súd v Bratislave vyniesol tri rozsudky. Nakoniec senát Mikuláša Polónyho spod obžaloby oslobodil. Teraz je už všetko minulosť.

Vlani začalo vyšetrovanie od znova. Poškodenej rodine Tomáša už nikto nevráti. Podľa expertky ale nárok na odškodnenie majú. "Myslím si, že v civilnom konaní by mohli postupovať a uplatňovať si náhradu škody, ktorá im tým vznikla," hovorí Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy