Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vdova po Kubašiakovi je v šoku. Harabinov senát zrušil Šajgalovi rozsudok
Zdielať na

Vdova po Kubašiakovi je v šoku. Harabinov senát zrušil Šajgalovi rozsudok

BRATISLAVA / Vyjde už Igor Šajgal zo svojho úkrytu? To je jedna z otázok, ktoré sa vynorili po štvrtkovom zrušení odsudzujúceho rozsudku. Ide o 11-ročnú kauzu vraždy Jána Kubašiaka v Polomke. Na úteku je totiž už dva roky a stále je na neho vydaný európsky zatykač.

Vdova po Kubašiakovi nevie Harabinovmu senátu tento krok odpustiť. Vo vlastnom dome totiž zažila počas útoku trojice expolicajtov peklo. Stalo sa to ešte v novembri 2006. Jána Kubašiaka bili a týrali pred očami jeho detí a manželky. Všetci počuli aj smrteľnú ranu.

"Nepoznám človeka, ktorý by bol presvedčený o tom, že Šajgal do väzenia nepatrí. A to čo sa stalo, to je nonsens.To je výsmech celému súdnictvu a spravodlivosti," hovorí vdova po Jánovi Kubašiakovi, Mária Sihelská.

Igor Šajgal podľa prokuratúry figuroval v prípade vraždy podnikateľa Kubašiaka ako objednávateľ. A podľa pôvodného právoplatného rozsudku za to dostal trest na 8 rokov. Teraz je už táto vec opäť živá a z toho vyplývajú mnohé zmeny.

Spis sa vracia späť na okresný banskobystrický súd a proces začne odznova. "On sa na tomto skutku nijakým spôsobom nepodieľal," tvrdil Šajgalov advokát, Ondrej Zachara.

Navyše, súčasný európsky zatykací rozkaz musí sudca zrušiť. "Pretože už nemá opodstatnenie a bol by nezákonný," vysvetľuje odborníčka na trestné právo, Lucia Kurilovská. Šajgal si ale veľmi vydýchnuť nemôže. Zákon totiž umožňuje vydať nový Európsky zatykač. "Na základe toho, že osoba, ktorá je trestne stíhaná, je na úteku," objasňuje Kurilovská.

Okrem toho, Šajgal sa nevyhne ani ďalšiemu trestnému stíhaniu. V čase svojho právoplatného odsúdenia totiž nenastúpil do väzenia a aj za to by mal byť potrestaný. Zrušenie rozsudku podľa expertky na to vplyv nemá. "On sa dopustil trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia. V tom čase ten skutok spáchal," hovorí Kurilovská.

A v hre je aj úteková väzba, pretože už teraz hrozí, že bude mariť nový proces. A v hre je aj úteková väzba, pretože už teraz hrozí, že bude mariť nový proces. "Asi ťažko mu je ísť niekam, keď sa cíti nevinný," tvrdí jeho obhajca Zachara. "Sú tam predpoklady, aby sa konalo ako proti ušlému," hovorí Kurilovská. Presne tak ako napríklad u narkobaróna Bakiho Sadikiho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy