Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Harabin zrušil rozsudok v 11-ročnej kauze vraždy Ján Kubašiaka
Zdielať na

Harabin zrušil rozsudok v 11-ročnej kauze vraždy Ján Kubašiaka

BRATISLAVA / Stalo sa to, čo mnohí očakávali. Jeden z právoplatných rozsudkov v 11-ročnej kauze vraždy Jána Kubašiaka v Polomke Najvyšší súd zrušil a vrátil späť na prvostupňový súd. Dialo sa tak pod taktovkou predsedu senátu Stefana Harabina, ktorý toto rozhodnutie svojsky okomentoval.

"Zapamätajte si, že v Harabinovom senáte nerozhoduje nikdy Kaliňák, Fico, Švecová, Kiska ani Sereš," povedal Štefan Harabin. "V prípade senátu pod vedením doktora Harabina sme si už zvykli na pomerne prekvapujúce rozhodnutia," hovorí dozorujúci prokurátor. 

​Verdikt senátu sa týka obžalovaného Igora Šajgala, ktorý v pôvodnom rozsudku dostal 8-ročný trest. Podľa prokuratúry si práve on mal objednať akciu expolicajtov v dome Jána Kubašiaka. A to za dva milióny korún.

Dovolanie na Najvyšší súd podal okrem obžalovaného aj prokurátor. Zrušenie rozsudku ale nechcel. Senát len žiadal, pre porušenie zákona pri ukladaní trestu, zmenu právnej kvalifikácie a následne aj nové uloženie trestu.

"Dôkazy vykonané tak v prípravnom konaní, ako aj na hl. pojednávaní boli dostačujúce a boli vykonané v súlade so zákonom, aby bolo rozhodnuté o vine," uvádza prokurátor. To si ale Štefan Harabin nemyslí. Podľa neho bolo pôvodné rozhodnutie nezákonné.

"Výsluch jediného svedka, ktorý po ôsmich rokoch zmenil výpoveď. Tento svedok bol nezákonne vypočutý a na tom len bola postavená vina," informuje Harabin. Ide o expolicajta Róberta Petluša, ktorého súd odsúdil za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka na 25 rokov. Strelou do hlavy ho zavraždil ešte v novembri 2006.

Banskobystrický súd vydal na Igora Šajgala Európsky zatýkací rozkaz, a to ešte v decembri 2015. Kedže po vyhlásení právoplatného rozsudku nenastúpil do väzenia. Polícia po ňom pátra už takmer dva roky. Nič o ňom nevie ani jeho advokát.

"V týchto veciach nemá absolútne žiadne informácie," dodáva advokát Šajgalu Ondrej Zachara. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy