Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aktivistu odsúdili za hanobenie národa. Napriek tomu, že bol pripravený aj na smrť, sa odvolal
Zdielať na

Aktivistu odsúdili za hanobenie národa. Napriek tomu, že bol pripravený aj na smrť, sa odvolal

PRIEVIDZA / Pred sudcu okresného súdu sa v pondelok postavil Marek Baláž – známy občiansky aktivista. Ten mal na krku obžalobu z hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Do problémov sa dostal po zverejnení videí na sociálnej sieti. V nich podľa obžaloby hanobí židovský národ. Aktivista ale tvrdí, že nikoho neurazil.

"Kto financoval Hitlera? Najbohatší židia tohto sveta. Kto financoval Lenina? Najbohatší židia tohto sveta" zneli odpovede Mareka Baláža, ktoré ho dostali do problémov. Polícia vyhodnotila obsah videí, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, ako hanobenie národa a občiansky aktivista sa ocitol pred súdom. "Ja sa nebojím, som pripravený aj na smrť," reagoval Baláž. 

Pred sudcom vyhlásil, že je nevinný a žiaden národ nehanobil. Podľa prokurátora jeho vyjadrenia ktoré zverejnil na internete jasne dokazujú, že prečin hanobenia rasy, národa a presvedčenia spáchal.

Marek Baláž tvrdil, že je nevinný. Samosudca mal ale úplne iný názor. "Uznáva sa vinným a za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody v trvaní jeden rok s podmienečným odkladom 18 mesiacov," uviedol sudca okresného súdu v Prievidzi. 

"Akékoľvek odsúdenie je mojim víťazstvom, ak mi dokážu vinu, tak nech ma upália," povedal na rozsudok Baláž. Napriek tomu sa odvolal. "Chcem pokračovať v boji a nevzdávať sa a súhlasom by som potvrdil svoju vinu," vysvetlil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy