Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvý z odsúdených piťovcov je už na slobode. Hrotka prepustili po dva a pol roku
Zdielať na

Prvý z odsúdených piťovcov je už na slobode. Hrotka prepustili po dva a pol roku

Archívna reportáž

HRNČIAROVCE NAD PARNOU / Richard Hrotko prezývaný Bejby si za členstvo v zločineckej skupine posedel za mrežami iba dva a pol roka. Súd ho v pondelok podmienečne prepustil na slobodu. V minulosti bol pritom hlavným obžalovaným v prípade vraždy študenta Daniela Tupého.

Hrotka prepustili z väzenia v Hrnčiarovciach nad Parnou a už si užíva slobodu. Informáciu pre TV JOJ potvrdili tri nezávislé zdroje. Hrotka policajti zadržali naposledy v apríli 2015 a putoval do väzby. So zbraňou sa vyhrážal priateľke. Polícia neskôr v niekoľkých vlnách pochytala iných piťovcov. Hrotko začal vo väzbe aj preto vypovedať a spolupracovať.

Začal spievať

Hrotko poznal štruktúru piťovcov, vedel o dokonaných trestný činoch. S prokurátorom v apríli 2017 uzavrel výhodnú dohodu o vine a treste. Priznal členstvo v zločineckej skupine ako aj ublíženie na zdraví, lebo mal pobodať človeka. S prokurátorom sa dohodol na treste 3 roky a štyri mesiace. Od apríla 2015 do októbra 2017 si odpykal 2 a pol roka a následne koncom leta požiadal o podmienečné prepustenie z väzenia v Hrnčiarovciach nad Parnou. 

Skúšobná doba

"Okresný súd Trnava vydal dňa 18.10.2017 príkaz na prepustenie odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Hrotko v zločineckej skupine na nižšom stupni, prevažne riešil konflikty v baroch. Jeho šéfovi Jurajovi Ondrejčákovi a spol. pritom reálne hrozia doživotné tresty za vraždy, ktoré ešte len pôjdu pred súd. Bejby, ako ho nazývali, bude musieť sekať dobrotu, súd mu určil päť ročnú skúšobnú dobu na slobode. 

Vražda študenta

V minulosti bol pritom hlavným obžalovaným v prípade vraždy študenta Daniela Tupého, neskôr ho ale pre nedostatok dôkazov oslobodili. Istý posun ale v strašnom prípade naznačil pred mesiacom sám generálny prokurátor. Nové poznatky môžu mať súvis práve s tým, že viacerí piťovci sú teraz ochotní spolupracovať s políciou, aby si nakoniec znížili tresty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy