Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exstarosta Višňového ide na 20 rokov do väzenia. Za pokus o vraždu
Zdielať na

Exstarosta Višňového ide na 20 rokov do väzenia. Za pokus o vraždu

TRENČÍN / Na Krajskom súde v Trenčíne sa rozhodlo o osude bývalého starostu obce Višňové. Jaroslav Bača po rodinnej oslave v marci 2014 dvakrát vystrelil na svoju manželku v presvedčení, že je mu neverná. Prvostupňový súd ho v júni odsúdil na 20 rokov väzenia za obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu. So svojím odvolaním neuspel.

Bol alebo nebol starosta obce Višňové, 61-ročný Jaroslav Bača nepríčetný v okamihu, keď dvakrát vystrelil na svoju manželku? Po rodinnej oslave bol opitý a presvedčený o manželkinej nevere. Prvý znalecky posudok hral v jeho prospech a z vyšetrovacej väzby sa dostal do psychiatrickej liečebne, odkiaľ ho pustili na slobodu. Podla znalcov totiž nebol trestne zodpovedný pre duševnú chorobu. "Všetkých veľmi ľúbim, anjelik môj zlatý, tá žiarlivosť," vyjadril sa ešte v marci 2014.

Žena, ktorá akoby zázrakom prežila výstrely do hrudníka a ramena to však nevzdala. Aj vďaka generálnej prokuratúre pretlačila prípad na súd. Iní znalci totiž došli na základe dvojmesačného pozorovania Jaroslava Baču v ústave k záveru, že muž netrpí  žiadnou duševnou poruchou. Okresný súd v Trenčíne ho tak v júni odsúdil na 20 rokov väzenia. "Žiadna psychická diagnóza tam nie je," povedala v septembri 2016 poškodená Janka Bačová.

Bača sa však odvolal a zostal na slobode. Jeho exmanželka zo strachu o život požiadala políciu o zvýšenú ochranu a rozhodnúť musel Krajský sud. Jaroslav Bača napokon, podľa očakávania, neprišiel ani na svoje posledné pojednávanie. Prostredníctvom obhajcu sa ospravedlnil a požiadal o konanie v jeho neprítomnosti.

Krajsky odvolací senát napokon poslal Jaroslava Baču za obzvlášť záväzný zločin vraždy v štádiu pokusu definitívne za mreže. "Podľa paragrafu 319 Trestného poriadku sa odvolanie obžalovaného zamieta, pretože nie je dôvodné, odvolací senát nezistil žiadne pochybenia," povedal predseda odvolacieho senátu. "Trošku ma mrzí, že vyše troch rokov a ôsmich mesiacov sme museli urputne bojovať za dosiahnutie spravodlivosti," povedala Janka Bačová po verdikte. Poďakovala sa aj svojim blízkym, že stáli pri nej.

Krajský súd potvrdil aj výšku trestu. Jaroslav Bača pôjde za mreže na 20 rokov, pričom zaradený bude do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Navyše, svojej exmanželke musí zaplatiť škodu vo výške 34 tisíc eur.

Jaroslav Bača sa o verdikte sudu dozvedel od svojho obhajcu. Podľa informácií TV JOJ sa následne sám prihlásil na policajnej stanici v Starej Turej. Odtiaľ ho v popoludňajších hodinách transportovali do väznice v Ilave, kde si 20 ročný trest odpyká.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy