Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Volzová sa obáva, že jej prípad dajú inému vyšetrovateľovi. Rieši ho tím Gorila
Zdielať na

Volzová sa obáva, že jej prípad dajú inému vyšetrovateľovi. Rieši ho tím Gorila

BRATISLAVA / Sylvia Volzová, ex-spoločníčka bývalého šéfa Televízie Markíza Pavla Ruska, má obavy z toho, že vyšetrovanie príprav jej vraždy preberie iný vyšetrovací tím. Ruska a ďalších troch mužov z podsvetia obvinil policajný vyšetrovateľ, ktorému Volzová dôveruje. Podľa jej advokáta by sa však prípadu údajne mal ujať niekto iný.

Vyšetrovanie údajnej objednávky fyzickej likvidácie Ruskovej niekdajšej spoločníčky v Markíze, Sylvie Volzovej nevyšetrujú policajti takzvaní vraždári. Robí ho vyšetrovacia skupina známa ako tím Gorila z Národnej protikorupčnej jednotky. V prípade Rusko a spol. ide o skutok vraždy spolupáchateľstvom v štádiu prípravy. Volzová mala byť pre ekonomický a osobný motív pre Ruska nepohodlná. Jej advokát sa po včerajšom výsluchu poškodenej Volzovej vyjadril, že majú obavy, že sa terajšiemu vyšetrovateľ prípad stratí. Dôvody neupresnil, vraj má indície ktorým dôveruje. "Aj keď si nemyslím, že v tomto okamihu toto riziko existuje, myslím si, že postupne budú určité snahy, aby sa tá vec uberala úplne iným smerom. Toto riziko pociťujem, môže vzniknúť" povedal advokát Volzovej, Roman Kvasnica.

Obhajca Volzovej napriek tomu, že konkrétnosti jeho obáv nešpecifikoval, predsa len niečo odkryl. Poukazuje konkrétne na Pavla Ruska a jeho mediálnu, a hoci krátku, aj politickú silu. "Bavíme sa o osobách, ktoré mali v minulosti mimoriadne významné postavenie v slovenskom podsvetí, sú páchateľmi tej najbrutálnejšej trestnej činnosti, jeden je dokonca bývalý podpredseda vlády SR," hovorí Kvasnica.

To, či má informácie o politických snahách dostať Pavla Ruska z rúk vyšetrovateľa tímu Gorila, ktorá má hlavnú úlohu odhaliť korupciu top politikov, s ktorými Rusko niekedy vládol, priamo neodpovedal. "My musíme predpokladať, že tu môže existovať nejaké väzby na politické a ekonomické a iné prostredie, a že môže byť záujem na tom, žeby to mohli lepšie vyšetrovať iní vyšetrovatelia," myslí si Kvasnica.

TV JOJ oslovila s obavami vyslovenými z úst advokáta Volzovej prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Ten tvrdí, že v tomto prípade je legitímna otázka, či by objednávku vraždy Volzovej nemali robiť predsa len špecialisti na vraždy. Pre ich expertné zameranie. "Protizločinecká jednotka vyšetruje úkladné vraždy a prípravu vraždy podobného typu, takže je legitímna otázka, či by nemali vyšetrovanie vykonávať oni, ako špecialisti," myslí si Tibor Gašpar, prezident PZ SR.

Politické zasahovanie do práce svojich vyšetrovateľov dlhodobo odmieta, čo tvrdí aj minister vnútra Kaliňák. Podľa prezidenta polície prípad prípravy vraždy Volzovej súčasný vyšetrovateľ dokončí a k odobratiu určite nedôjde. "Mal som pracovné stretnutie so šéfom tímu Gorila, ktorí vyšetrujú túto vec, po dohode, že to neovplyvní vyšetrovanie ostatných spisov sme prijali záver, že spis sa nebude nikomu prerozdeľovať a zostáva ho vyšetrovať ten vyšetrovateľ, ktorý celý prípad rozrobil," vyjadril sa Gašpar. "Uvidíme," uzavrel stručne Kvasnica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy