Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V prípade Ruska vypovedala Sylvia Volzová. Na políciu prišla zadným vchodom
Zdielať na

V prípade Ruska vypovedala Sylvia Volzová. Na políciu prišla zadným vchodom

BRATISLAVA / V utorok okolo jednej hodiny poobede začal výsluch Sylvie Volzovej, ktorej vraždu si mal v roku 1997 objednať Pavol Rusko. Ten bol pred necelým mesiacom zadržaný a od vznesenia obvinenia je v policajnej väzbe. Advokát Volzovej uviedol, že sa k jej výsluchu vyjadrí až po jeho ukončení. Na políciu prišla Volzová zadným vchodom a novinárom sa vyhla.

V prípade obvineného Pavla Ruska prišla na Prezídium policajného zboru vypovedať Sylvia Volzová. Do budovy ju priviezli policajti cez bočný vchod. Ten polícia využíva najmä v prípadoch, keď na výsluch prichádzajú chránené osoby, svedkovia, ktorým polícia zabezpečuje niektorý z typov ochrany, ľudia, ktorí predstavujú bezpečnostné riziko, či ustavní činitelia, ktorých polícia chráni. 

Výsluch Sylvie Volzovej trval asi päť hodín. "Ja si myslím, že vznesenie obvinenia Pavlovi Ruskovi a ostatným obvineným bolo dôvodné," uviedol Roman Kvasnica, advokát Volzovej. Podľa neho, ak muži, ktorí v tých rokoch reprezentovali najtvrdších gangstrov podsvetia tvrdia, že chceli pre peniaze zabíjať, ich slová ani dnes podceniť nemožno. Ani to, že sa do sporu dostala s človekom, ktorý si vtedy užíval nesmierny mediálny aj politický vplyv. "Mozaiku jej to doplnilo až po tom, keď si pozrela uznesenie o začatí trestného stíhania pri prvom výsluchu. Až vtedy pochopila, aké bolo riziko v roku 1997," uviedol Kvasnica. 

Ruskov obhajca situáciu po výsluchu hodnotil len v náznakoch. Najmä o tom, že výsluch priniesol skutočnosti, ktoré okamžite doplnia do sťažnosti proti väzobnému stáhaniu Ruska. "K výsluchu môžem povedať len toľko, že na ňom budeme reagovať a naša stratégia obhajoby ostáva nezmenená. Niektoré naše východiská sa týmto výsluchom potvrdili," uviedol Ruskov advokát Marek Para. 

Podľa obvinení polície si mal väzobne stíhaný Pavol Rusko v roku 1997 objednať vraždu Volzovej v podsvetí. Roman Kvasnica, advokát Sylvie Volzovej uviedol: "Moja klientka nie je chránenou osobou, takéto opatrenie nebolo iniciované zo strany polície ani my sme o ochranu nežiadali. Môžem povedať iba to, že z praktického hľadiska pristupujeme k bezpečnosti opatrne."

V telefonickom rozhovore pre TV JOJ sa Kvasnica už v pondelok vyjadril, že Sylvia Volzová sa v utorok s médiami nebude chcieť stretnúť.  Na všetky otázky týkajúce sa tohto prípadu bude ochotne odpovedať on. Volzová sa podľa jeho slov od okamihu začatia vyšetrovania údajnej objednávky na jej fyzickú likvidáciu necíti dobre a má obavy. Napriek tomu prišla Volzová pred policajného vyšetrovateľa osobne už druhýkrát.

Pred utorkovým výsluchom oslovila TV JOJ obhajcu Mikuláša Černáka. Práve ten mal políciu už v roku 2004 na konanie Pavla Ruska upozorniť. Vyšetrovatelia začali preverovať Černákove informácie až v lete tohto roka. Obhajca František Polák uviedol: "Pre pani Volzovú mám pripravených niekoľko otázok. Budem sa pýtať, či pociťovala v čase údajného skutku, respektíve pred ním, ohrozenie zo strany Pavla Ruska, či sa cítila v nebezpečenstve alebo mala strach o svoj život. Predpokladám, že ďalšie otázky na poškodenú Volzovú vyplynú počas jej výsluchu."

Pavol Rusko obvinenia polície od okamihu zadržania odmieta. Tvrdí, že sa s mužmi z podsvetia stretol, motívom ale malo byť preverovanie si, či na jeho hlavu nie je pripravená fyzická likvidácia a či mu reálne hrozí nebezpečenstvo.

To potvrdila aj Ruskova exmanželka Viera Rusková pri minulotýždňovom výsluchu"My dvaja sme sa na tom dohodli, to nebol sám. My sme potrebovali len informácie, takže sme si prišili pre informácie," uviedla. 

S Pavlom Ruskom sú v tomto prípade obvinení traja niekdajší bossovia slovenského podsvetia Černák, Kaštan a Lališ. Obhajkyňa Miloša Kaštana Emília Matrtajová už uviedla, že by sa podľa nej mala polícia vážne zaoberať aj tým, či sa Rusko naozaj v rovnakom čase ako Volzová, cítil v ohrození života a či na Ruska nebola objednaná fyzická likvidácia. Prezídium policajného zboru na otázku TV JOJ, či v takejto súvislosti vedie trestné stíhanie, konkrétne neodpovedalo.  

V prípade už vypovedali podstatní svedkovia. Rusko teraz môže namietať na trvanie kolúznej väzby, ktorú mu nariadili z obavy že by mohol ovplyvňovať svedkov. "Krajský súd v Bratislave má na rozhodnutie na neverejnom zasadnutí zákonnú lehotu piatich pracovných dní, t. j. do dňa 21. 11. 2017," dodal Adamčiak.

Kým odvolací súd rozhodne o ďalšom trvaní väzby pre Ruska, tento týždeň sa ešte na polícii podrobí opakovanému výsluchu aj on. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy