Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muž, ktorý prehovoril o Valkovej vražde, bol odsúdený
Zdielať na

Muž, ktorý prehovoril o Valkovej vražde, bol odsúdený

ŽIAR NAD HRONOM / Jaroslav Klinka, muž, ktorý sa aj s komplicom dostal do domu prominentného právnika, je zároveň hlavným aktérom ozbrojenej lúpeže v pobočke banky v Kremnici. V tomto prípade ho odsúdili.

S putami na rukách v sprievode ozbrojených príslušníkov väzenskej stráže priviezla dodávka s tmavými sklami Jaroslava Klinku na súd do Žiaru nad Hronom. Muž, ktorý prehovoril o tom ako to bolo s vraždou Ernesta Valka sa totiž priznal k ozbrojenej lúpeži v Kremnici. Ivan Vozár, hovorca krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici dodáva: "Obvinený uznal vinu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu lúpeže a zločinu nedovoleného ozbrojovania."

Ešte v máji v centre Kremnice prepadol so samopalom v ruke pobočku banky. Na tvári mal gumenú masku a mieril na ľudí, ktorí boli v banke. Jedna zo žien, ktorá tam bola, má po prepade stále psychické problémy a je už pol roka práceneschopná. Hoci Klinka ukradol 13 tisíc eur, ďaleko sa nedostal. Počas úteku ho postrelil mestský policajt. "Namieril zbraň na príslušníka, postrelili ho do nohy," vraví Roman Brhlík, náčelník mestskej polície v Kremnici.

Kinka mal pri sebe celý arzenál, okrem samopalu aj 4 zásobníky a dokonca aj funkčný granát. Bolo obrovským šťastím, že ho na kremnickom námestí nestihol použiť. Krátko po zadržaní však prekvapivo pred vyšetrovateľom prehovoril aj o vražde Ernesta Valka. Do domu prominentného právnika sa mal dostať s komplicom, ktorého meno prezradil a ktorý mal podľa jeho výpovede Valka zastreliť.

V prípade kremnického prepadu banky mu pôvodne hrozilo 12 rokov za mrežami, no s prokurátorom sa napokon dohodol na podstatne nižšom treste. "Prijal nepodmienečný trest v trvaní 6 rokov a 8mesiacov," upresňuje hovorca prokuratúry Ivan Vozár. Dohodu súd v Žiari schválil. Obhajca Jozef Bóna sa vyjadril, že "je to skrátená forma konania, v jeho prípade to bolo to najlepšie riešenie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy