Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podľa policajného prezidenta Gašpara je rekonštrukcia Valkovej vraždy nevyhnutná
Zdielať na

Podľa policajného prezidenta Gašpara je rekonštrukcia Valkovej vraždy nevyhnutná

LIMBACH / Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania vraždy známeho advokáta Ernesta Valka. Po siedmich rokoch tak chcú na miesto činu priviesť mužov, ktorí Valka v osudný večer prepadli a zavraždili. Otázne ale je, či rekonštrukciu dovolia súčasní majitelia vily.

Po zavraždení Ernesta Valka jeho rozsiahlu modernú nehnuteľnosť pozostalí predali. Až po siedmich rokoch od vraždy sa priamo na miesto činu dostala s povolením od nových majiteľov TV JOJ. V dome sa nič nezmenilo. Majitelia ho kúpili aj so zariadením, preto je miesto pre rekonštrukciu vraždy z novembra 2010 ideálne.

Otákou je, či samotní majitelia budú chcieť aby sa im už onedlho do domu nahrnuli policajti, prokurátor, no najmä dvaja muži, ktorí majú Valkovu smrť na svedomí.

Podľa oficiálnych tvrdení polície a prokuratúry, vo Valkovej vile lúpili dvaja maskovaní muži. Jedného zastupuje Daniel Lipšic. "V princípe môže rekonštrukcia prispieť k tomu, aby sa potvrdila vierohodnosť jeho výpovede," Druhého, údajného Valkovho vraha, zastupujú Igor Cibula mladší a Ladislav Kuruc. Všetci očakávajú, že rekonštrukciu vraždy polícia vykoná priamo na mieste činu.

Terajší majiteľ Valkovej vily je tiež expert na trestné právo. Zámer polície vykonať v jeho dome rekonštrukciu vraždy považuje za vyšetrovací úkon, no s otváraním svojich dverí polícii sa neponáhľa. Zatiaľ ho s takou požiadavkou naše vyšetrovacie orgány neoslovili. 

​Prezident policajného zboru očakáva, že rekonštrukciu vraždy vykonajú. "Myslím si, že je nevyhnutné  vykonať s týmito osobami rekonštrukciu na mieste činu," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Polícia v prípade, že sa do Valkovho domu dostane, bude musieť navodiť najreálnejšiu scénu prezprostredne pred, počas aj po lúpeži a vražde advokáta. Všetko tak, ako sa to v osudný večer stalo. Právnika zahrá figurant.

Scenár rekonštrukcie vraždy už teraz píše jeden z dvojice lupičov. Polícii ukáže ako sa dostali do domu. Objasní sa, či sa do domu dostali cez garáž, v ktorej sa zmocnili Valka, alebo naozaj komplikovane pomocou chemikálie, ktorá Valka prinútila vetrať a otvoriť veľké okná. Polícia okrem lúpeže stále nevylučuje iné motívy vedúce k jeho vražde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy