Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pes turista. Do hôr vyliezť vedel, zísť bol problém
Zdielať na

Pes turista. Do hôr vyliezť vedel, zísť bol problém

TATRY / Na tatranských štítoch nemusíte stretnúť len ľudí, svište či kamzíky. Nedávno sa po nich potuloval pes. Labrador tam uviazol, túru hore zvládol, no dolu už nedokázal zliezť. Pomohli mu turisti. Celú záchrannú akciu nakrútili.

 Turisti počas túry na Giewont narazili na opusteného psa. "Našli sme ho hore a museli sme ho zniesť dole. Ten pes bol už dosť vysilený, pretože výstup na Giewont je veľmi náročný aj pre štvornohého psa. Nemal tam žiadnu vodu, žiadnu potravu," hovorí strážnik v parku Edward Wlazlo.

Turisti sa nakoniec rozhodli, že psa za pomoci klobásy zvedú zo štítu dole. Vzhľadom na to, že hore už bol sneh a bolo potrebné použiť aj reťaze, časť cesty ho museli niesť aj na rukách.

"Keď má ísť dole, on sa nevie pridržať reťazí jak človek, čiže veľmi ľahko dôjde k pošmyknutiu a pádu, k zlomeniu k úrazu," povedal veterinár Karol Beránek. Ako sa pes dostal až hore na Giewont zostáva záhadou. Mohol pokojne zablúdiť, ale stávajú sa aj prípady, že turisti idú do hôr s psami pre niečo úplne iné. "Občas sa stávajú situácie, kedy turisti berú toho psa so sebou len preto, aby sa ho zbavili," povedal Wlazlo.

"Našou prioritou je samozrejme záchrana ľudí. Keď to ale podmienky dovolia, sme schopní pomôcť aj pri záchrane štvornohého života," hovorí záchranár Krzystof Dlugopolski. V poľských Tatrách platí absolútny zákaz vodenia psov na turistiku. Pri obrovskom počte turistov je to však problém ustrážiť.

V slovenských Tatrách je ale povolené zobrať si psa so sebou aj na túru, mnohí veterinári to ale neodporúčajú. "Dosť často sa nám stáva pri vysokohorských túrach, keď zvieratá nie sú zvyknuté, prídu tu na ošetrenie so svalovou horúčkou. Stáva sa aj to, že si porania labky, treba dávať pozor, chodiť po chodníkoch, psíka mať na vôdzke, aby nespadol niekde do rokliny, je to veľmi dôležité," dodáva Beránek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy