Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Blogerka a oplzlé správy policajtovi
Zdielať na

Blogerka a oplzlé správy policajtovi

BRATISLAVA / Už v utorok sme priniesli správu o novinárke Júlii Mikolášikovej, vystupujúcej pod pseudonymom "Piraňa", ktorú obvinili z nebezpečného prenasledovania policajta z Národnej kriminálnej agentúry. Obvinenie sa opiera najmä o SMSky, ktoré blogerka dlhodobo posielala elitnému príslušníkovi, ktorý mal pôvodne riešiť jej problém s istými mafiánmi. Zatiaľ sa zdá, že to vplyv na výkon jeho práce nemalo.

"Aj Vám podpálim auto, rozbijem hlavu a utopím dieťa." Aj takéto správy posielala novinárka policajtovi z NAKA. Teraz kvôli nim čelí obvineniu z nebezpečného prenasledovania alebo inak povedané stalkingu. Súd dokonca schválil dva príkazy na výpisy jej hovorov. Novinárka tvrdí, že sporné SMSky začala posielať po tom, čo nadobudla pocit, že elitný policajt vôbec neriešil jej problém s istou zločineckou skupinou, o ktorej predtým písala blogy.

"Mal tento problém riešiť, ale neriešil ho," vraví Júlia Mikolášiková, alias "Piraňa". Príslušník NAKA sa zatiaľ nechce vyjadriť: "Pán Bolješik, viete, neviem, či sa k tomu v súčasnej dobe budem vyjadrovať, pokiaľ viem, tak vyšetrovanie nie je ukončené."

Novinárka považuje trestné stíhanie za nezákonné a diskreditačné. Mikolášiková nechce nateraz prezradiť, čo spornými SMSkami sledovala. Domnieva sa, že po obsahovej stránke vôbec nenaplnila paragraf trestného činu nebezpečného prenasledovania. V konaní páchateľa totiž nestačia len samotné hanlivé správy, súčasne musia byť naplnené aj ďalšie podmienky. Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo Právnickej fakulty UK a rektorka Akadémie Policajného zboru vraví: "V tom trestnom konaní sa vždy skúma, či takéto konanie zo strany obvineného mohlo znamenať to, že tá osoba sa cítila ohrozená, že bol sťažený jej bežný spôsob života."

​V tomto konkrétnom prípade sa však podľa vyjadrenia nadriadených policajt z elitného útvaru pravidelne a opakovane podrobuje psychotestom so záverom "spôsobilý" a dosahuje "výborné" výsledky. Peter Hraško, riaditeľ NAKA dodáva: "Dosahuje vo všetkých služobných činnostiach príkladné výsledky a je schopný pracovať aj pod časovým a psychickým tlakom na požadovanej úrovni."

SMSkový stalking tak podľa previerok nadriadeným doteraz nemal žiaden vplyv na policajtov pracovný výkon. Stovky nevyžiadaných SMS správ s divným obsahom však polícia pri vznesení obvinenia voči novinárke evidentne vyhodnotila ako možné ohrozenie a sťaženie bežného života policajta. "Keď sa tento policajt bojí SMSiek, tak čo potom bude robiť, keď bude pod tlakom ľudí zo zločinenckých skupín," čuduje sa blogerka Piraňa. Policajt však situáciu do ukončenia vyšetrovania nemieni komentovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy