Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Bývalý novinár brutálne zavraždil dievča (14), pokúsil sa zabiť aj svoju priateľku (16)
Zdielať na
Krimi

Bývalý novinár brutálne zavraždil dievča (14), pokúsil sa zabiť aj svoju priateľku (16)

DOUBICE / Jednu školáčku zavraždil, druhá vyviazla len so šťastím. Českom otriasol brutálny prípad, keď 35-ročný chovateľ koní, bývalý redaktor lokálnych novín a majiteľ neziskovej organizácie spáchal zločin na dvoch len 14 a 16-ročných dievčatách.

V drevenici, ktorá je len 400 metrov od chalupy Karla Gotta, prišlo koncom septembra k brutálnemu zločinu. Martin Ch., 35-ročný chovateľ koní, k sebe zlákal dve dievčatá. Staršia, 16-ročná Michaela, bola údajne jeho priateľka. Prizval aj 14-ročnú Kristínu. Tú nalákal na kone, ktoré mala veľmi rada. Dokonca bol predtým navštíviť aj jej rodičov a vydával sa za otca Michaely, ako povedal otec zavraždenej Kristíny pre portál idnes.cz.

Muž si zabezpečil elektrický paralyzér, povrazy aj sťahovacie pásky, všetko teda nasvedčuje tomu, že sa na zločin pripravil. Otca zavraždenej Kristíny presviedčal, že všetko bude v poriadku a dievča u neho môže pokojne nechať prespať. Dovtedy to pritom nikdy neurobili, toto bolo po prvýkrát, čo Kristíne dovolili prespať mimo domova. K Martinovi CH. chodila jazdiť na koňoch už predtým.

Rekonštrukcia prípadu

Čo sa presne v osudný deň stalo, sa pokúsila polícia zistiť aj cestou rekonštrukcie prípadu priamo na mieste. Michaela, ktorá útok prežila, prišla osobne opísať posledné chvíle života svojej kamarátky. V istom momente sa muž rozhodol uskutočniť svoj plán, vzal paralyzér a Kristínu omráčil. Potom ju spútal sťahovacími páskami. Napokon ju zahrdúsil lanom a jej telo hodil do pivnice. Presne to isté spravil aj Michaele, no tú naložil potom do auta.

Jedna verzia hovorí, že si myslel, že je mŕtva, naložil ju do auta a odviezol na odľahlé miesto. Dievčina sa prebrala a privolala si pomoc. Podľa druhej verzie si jej vraždu rozmyslel, a len ju proste odviezol 18 kilometrov na okraj obce a odišiel. Michaela utrpela vážne poranenia a prežila len vďaka tomu, že si ju všimol okoloidúci vodič.

Sadomasochistické chúťky

Martin Ch. sa obhajuje tým, že Kristínu zabil omylom. Priznáva, že išlo o sadomasochistické hry, pri ktorých sa zväzovali a dusili. Také údajne praktizoval s Michaelou. V osudnú noc zapojil aj Kristínu, no zvrhlo sa to. Jeho advokát tvrdí, že určite nechcel nikoho zavraždiť, nepredpokladal, že sa to stane.

Znalci prišli na to, že v ten deň nemalo ani jedna z dievčat pohlavný styk a použitie elektrického paralyzéru by pri opísaných "hrách" nemalo zmysel. Vyšetrovatelia sa tak prikláňajú skôr z záveru, že vražda bola plánovaná. Motív však neexistuje, Martin Ch. chcel len zažiť, aké to je.

Krátko po čine ho policajti chytili a išiel okamžite do väzby. Počas vyšetrovania sa zistilo, že sa liečil aj u psychiatra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy