Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nechali ho ležať na terase, neskôr ho našli mŕtveho. Za neposkytnutie pomoci ich čaká súd
Zdielať na

Nechali ho ležať na terase, neskôr ho našli mŕtveho. Za neposkytnutie pomoci ich čaká súd

PRIEVIDZA / Dva roky za mrežami hrozí 34-ročnej Márii a 50-ročnému Romanovi za to, že neposkytli prvú pomoc 61-ročnému mužovi. Ten sa opil v krčme. Obaja obvinení sa ho snažili postaviť na nohy. Keď im to nešlo, tak ho nechali ležať na terase a odišli. Muž o pol hodinu zomrel. Policajti oboch obvinili a čaká ich súd.

Šesťdesiatjedenročného Jána našli mŕtveho na terase. Pomôcť sa mu snažila 34-ročná čašníčka a jeden z hostí. Potrebovala zatvoriť podnik, preto chcela, aby odišiel. "Preto ho spolu mali vytiahnuť na letnú terasu a mali ho nechať ležať na zemi bez toho, aby mu privolali lekársku pomoc, či poskytnúť laickú prvú pomoc," uviedla policajná hovorkyňa v Trenčíne Elena Antalová. 

Ján približne pol hodinu potom, ako ho vyniesli na terasu zomrel. Na akútnu intoxikáciu alkoholom.  Obvinenie za krku má nielen čašníčka, ale aj hosť, ktorý muža pomáhal vynášať na terasu. Podľa polície mu neposkytli pomoc. "Z prečinu neposkytnutia prvej pomoci poverený príslušník Obvodného oddelenia policajného zboru z Prievidze obvinil 34-ročnú Máriu a 50-ročného Romana," uviedla Antalová. 

Pomôcť treba vždy, v rámci svojich možností

"Už v trestnom zákone je písané, že každý občan by mal poskytnúť prvú pomoc bez toho, že by ohrozil seba alebo okolie," uviedol primár Milan Henčel. Ak teda uvidíte na zemi ležať človeka v akomkoľvek stave a nepomôžete mu, môžete mať obvinenie na krku aj vy. "V zmysle zákona za uvedený skutok obvineným hrozí až dvojročný trest odňatia slobody," objasnila Antalová. 

Ak si na záchranu netrúfate, treba podľa odborníkov zavolať záchranku, alebo policajtov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy