Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trinástich obvinených z piatka 13. vzali do väzby
Zdielať na

Trinástich obvinených z piatka 13. vzali do väzby

BANSKÁ BYSTRICA / Bola to asi najväčšia policajná akcia akú kedy finančná policia urobila. V rovnakom čase na viacerých miestach Slovenska vtrhli v piatok trinásteho do budov, v ktorých sídlia firmy zaoberajúce sa reklamou a zadržali desiatky podozrivých osôb.

Na špecializovaný trestný súd priviezli 13 obvinených mužov, ktorých zadržali počas rozsiahlej policajnej akcie s krycím názvom Shark. "Osoby sú obvinené zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu krátenia daňe a poistného a z legalizácie príjmu z trestnej činnosti," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková. 

Ozbrojení policajti s kuklami na hlavách obsadili centrum Banskej Bystrice, ulicu pri súde zablokovali policajné autá, z ktorých postupne výchádzali obvinení muži. "Zadržaných je 13 osôb z viac ako 60. Dôvod väzby je pokračovanie v trestnej činnosti, teda aby sa tomu zamedzilo," povedal prokurátor Ján Šanta. 

Akciu s názvom Shark rozbehli policajti finančnej polície národnej kriminálnej agentúry ešte v piatok 13. V Bratislave, v Košiciach, v Prešove a v Lučenci zaistili počas viac ako 40 domových prehliadkach tisícky dokumentov. " Ide o daňovú trestnú činnosť v rámci reklamnej činnosti, možno to potvrdiť, je to reklamná činnosť," objasnil Šanta.  Firmy mali na nadmerných odpočtoch DPH obrať štát o milióny eur.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zobral všetkých 13 do väzby, aby nemohli pokračovať v trestnej činnosti. Obvinení ale podali sťažnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy