Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nástenkový tender: Prokurátorka už navrhla exministrom tresty
Zdielať na

Nástenkový tender: Prokurátorka už navrhla exministrom tresty

PEZINOK / Budú alebo nebudú potrestaní vôbec prví vysoko postavení politici na Slovensku? Ostro sledovaný proces v kauze nástenkový tender by už o pár dní mal priniesť odpoveď aj na tieto otázky. Prokurátorka dnes exministrom za SNS navrhla tresty - pozrite sa čo im hrozí.

Na začiatku kauzy bol tender za 120 miliónov eur, na jej konci môžu byť potrestaní bývalí ministri Marian Janušek a Igor Štefanov. Podľa prokuratúry zmanipulovali verejnú zákazku na 120 miliónov eur tak, aby ju vyhralo vopred dohodnuté konzorcium firiem blízkych SNS.

Navrhuje im ale väzenie s minimálnym stupňom stráženia. Januškovi navrhuje trest od 10 do 15 rokov a k tomu by mal zaplatiť 30 tisíc eur. "O verejnom obstarávaní Marian Janušek neinformoval žiadnu inú sekciu na ministerstve. Podpísal zmluvu s konzorciom dodatočne, bez kontroly na právnom odbore a v rozpore so zákonom," uvádza prokurátorka.

Jeho nástupca Štefanov, ktorý riadil sekciu, čo tender pripravovala, by si mal podľa prokurátorky odsedieť 7 až 9 rokov a zaplatiť 10 tisíc. Trest do 9 rokov a 10 tisíc eur k tomu hrozí aj Zdenke Kudláčovej, ktorá mala podľa obžaloby celú súťaž pripraviť. Tá tvrdí, že ju zneužili. Podvedení sa cítia aj dvaja zamestnanci ministerstva. Prokurátorka im ale navrhuje výnimočne znížiť trest s tým, že konali pod nátlakom nadriadených. 

Či súd prihliadne na návrhy prokurátorky a aké tresty napokon udelí sa uvidí už budúci týždeň v stredu, kde by mal padnúť definitívny verdikt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy