Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Tri prípady pytliactva. Vo všetkých nechali telo v lese, brali len trofej
Zdielať na

Tri prípady pytliactva. Vo všetkých nechali telo v lese, brali len trofej

SABINOV / Na východnom Slovensku pribúdajú prípady pytliactva. V troch rôznych okresoch objavili nelegálne ulovené jelene. Nie je vylúčené ani to, že ich má na svedomí ten istý páchateľ. Všetky zvieratá mali oddelenú hlavu od tela. Zábery v reportáži nie sú vhodné pre citlivé osoby a maloletých.

Dospelého jeleňa bez hlavy našiel jeden z poľovníkov v lesoch v sabinovskom okrese. Jeho telo ležalo neďaleko lesnej cesty. Hlavu s parožím zobral neznámy pytliak so sebou a zvyšok tela nechal pohodený v kroví. "Jednalo sa o jeleňa tretej vekovej triedy, zhruba 7 - 8 ročného,"  hovorí Anton Balčák, poľovný hospodár PZ Buková Lipany.

Ďalšie dva prípady pytliactva vyšetrujú policajti v okresoch Svidník a Stará Ľubovňa. Aj tam bola nájdená nelegálne ulovená zver. "Doposiaľ neznámy páchateľ zviera usmrtil bez povolenia a zakázaným spôsobom," povedal hovorca KR PZ Prešov, Daniel Džobanik. "Je to nedovolený spôsob poľovania a dá sa povedať, že tá spoločenská hodnota je 3400 eur, to je dosť značná škoda," upresnil Balčák.

Vo všetkých troch prípadoch bolo nájdené v lese iba telo ulovených zvierat. Pre pytliaka bola dostatočnou korisťou hlava s parožím. "Išlo mu prakticky len a len o trofej," konštatoval Balčák. Polícia už začala trestné stíhanie pre prečin pytliactva. Jeden z ulovených jeleňov mal na tele stopy po strelnej zbrani. Podľa skúseného poľovníka to bola istotne práca profesionála.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy