Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Tatrách zomrel po páde český horolezec
Zdielať na

V Tatrách zomrel po páde český horolezec

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári vo Vysokých Tatrách zasahovali v piatok v troch prípadoch. V každej záchrannej akcii išlo o Čechov. Jeden český horolezec zomrel po páde zo steny nad Ľadovým plesom.

Štyridsaťtriročný horolezec spadol zo steny v oblasti Zlomiskovej doliny. Horolezec liezol bez potrebnej výstroje, chýbal mu prsný úväz. "Horolezec liezol bez potrebnej výstroje, chýbal mu prsný úväz a pravdepodobne následkom uvoľnenia kameňov a s väčším previsom lana, spadol približne 30 metrov cez skalné výbežky na trávnatú policu. Po páde ostal ležať v bezvedomí,“ opisuje pravdepodobný priebeh tragického pádu českého horolezca HZS v zverejnenej tlačovej správe.

Na miesto vyrazil aj záchranársky vrtuľník. Záchranárov vyviezol pod stenu Kozej stráže. Vrtuľník sa pre oblačnosť vrátil na základňu. Po príchode záchranárov k mužovi, horolezec nejavil známky života.

Počas ďalšieho zásahu záchranári pomáhali českému turistovi v doline Zlomísk. Horským záchranárom ho nahlásili iní českí turisti, ktorí schádzali z Priečneho sedla smerom ku Zbojníckej chate. Pre nízku viditeľnosť a hmlu nebolo možné nikoho vidieť a nikto nevedel bližšie určiť, z ktorej strany volanie prichádza. Turistu nakoniec našli bez zranení, ale samostatne zostúpiť na chodník nedokázal. Horská služba po príchode postihnutého turistu zateplila, zaistila pomocou istiacich pomôcok a zostúpila s ním na Zbojnícku chatu, kde prečkali noc.

Prenocovali na Gerlachu

Posledný záchranný výjazd zapríčinili piati českí turisti. Operačnému stredisku HZS uviedli, že sú v oblasti Zadného Gerlachu, medzi cestou zvanou "Martinovka"  a Tatarkova próba. Záchranárom HZS poskytli aj súradnice GPS, a zároveň uviedli, že sú bez zranení, ale nedokážu už zostúpiť.

Okrem lezeckého vybavenia horolezci nemali potrebný výstroj na bivak vo vysokohorskom prostredí. Po konzultácií so službukonajúcim záchranárom HZS im bolo odporučené, aby ostali v miestach svojej aktuálnej pozície a ešte vo večerných hodinách bola požiadaná o spoluprácu Letka MV SR, ktorá však pre nepriaznivé poveternostné podmienky nemohla byť nasadená. Horolezci napokon prečkali na Gerlachu noc a v ranných hodinách smerovala z Bratislavy do Tatier posádka Letky ministerstva vnútra.

Na jej palubu pristúpili na heliporte v Tatranskej Lomnici traja príslušníci HZS. Po prílete do oblasti boli pri uviaznutých osobách vysadení dvaja záchranári HZS, ktorí ich pripravili na vyprostenie zo steny v podvese, pričom ďalší záchranár pomáhal z paluby vrtuľníka. Keď sa všetky osoby nachádzali na palube, vrtuľník sa vrátil späť na heliport v Tatranskej Lomnici, odkiaľ boli horolezci transportovaní k Domu HZS v Starom Smokovci. Keďže nikto z uviaznutých nebol zranený a ani nepotreboval ošetrenie, na vlastnú žiadosť pokračovali zo Smokovca všetci samostatne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy