Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po návrate z dovolenky ho od domu delilo pár kilometrov. Vtedy mu do cesty skočil jeleň
Zdielať na

Po návrate z dovolenky ho od domu delilo pár kilometrov. Vtedy mu do cesty skočil jeleň

SPIŠSKÝ ŠTVRTOK / Návrat z dovolenky v zahraničí sa skončil pre muža zo Spiša nehodou. Neprežil ju dvojročný jeleň, ktorý sa mu vyrútil pred auto. Poľovníci aj policajti preto varujú vodičov. Začala sa ruja, jelene vo zvýšenej miere migrujú cez cesty.

Pán Jozef sa vracal z popradského letiska domov. Tristo metrov po zjazde z diaľnice mu pred auto znenazdajky vyskočilo statné zviera. Nehoda sa stala na polceste domov pri Spišskom Štvrtku. "Znenazdajky, som na to vôbec nebol ani pripravený. Nešiel som rýchlo, 60 maximálne 70 som išiel," povedal vodič Jozef Vansač.

Jeleň vyskočil mužovi do cesty z protismeru. Narazil do ľavej časti auta. Zviera po náraze od auta odhodilo. Nehoda sa udiala na rovnom úseku mimo obce. Bezradný vodič zranenia pri nehode neutrpel žiadne. "Airbagy vyskočili, to sa nič nedalo robiť s týmto. Dá sa ísť, je pojazdné," povedal Vansač. 

Začiatok jesene je známy tým, že jelene majú takzvanú ruju. Pri a na cestách ich tak vidno oveľa častejšie ako inokedy. "Takéto prípady sa stávajú dosť často, preto by som chcel poprosiť vodičov, aby hlavne vo večerných hodinách počítali s takouto situáciou a dávali väčší pozor pri vedení motorových vozidiel," odporúča Jozef Sabol, predseda poľovníkov v Spišskom Štvrtku.  

Ako je známe, zver ma nevyspytateľné správanie. Zamedziť zrážkam je prakticky nemožné, keďže jelene pred autá zväčša vyskakujú znenazdajky. "Len by som apeloval na pozornosť a pomalú jazdu. Najmä pri lesných porastoch a poliach. Toto bol ešte dosť mladý jeleň, ale máme tu aj prípady s oveľa väčšími kusmi a boli aj zranenia pri týchto prípadoch," hovorí Sabol.

Opatrnosť nadovšetko neustále platí. Aj keď zvieraťu už pri takýchto zrážkach veľakrát niet pomoci, treba dbať aspoň na bezpečie posádky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy