Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Top väzeň v Maďarsku Jozef Roháč nepočíta s tým, že za mrežami strávi zvyšok života
Zdielať na

Top väzeň v Maďarsku Jozef Roháč nepočíta s tým, že za mrežami strávi zvyšok života

BUDAPEŠŤ / Roháčov maďarský obhajca v rozhovore pre televíziu JOJ uviedol, že pracuje na tom, aby najvyšší súd rozsudok zrušil a nariadil nový proces. Odsúdený bol za krvavý útok v centre Budapešti v roku 1998.

Odsúdenie Roháča sa všeobecne očakávalo, aj keď on sám do poslednej chvíle veril v oslobodzujúci verdikt. Jeho advokát na rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorý vinu Roháča potvrdil, bezprostredne nereagoval, vyjadril sa až teraz. "Mám výhrady voči tomu, ako súd postupoval. Dôvody, ktoré viedli k odsúdeniu môjho klienta považujem za nelogické a neprijateľné," povedal Roháčov maďarský obhajca Tamás Fülöp. 

V procese s Roháčom vypovedali aj niektorí bossovia zločineckých skupín, ktorí sú za mrežami. Za jednu z kľúčových svedeckých výpovedí v neprospech Roháča označil jeho advokát výpoveď odsúdeného vraha Miloša Kaštana. "Výpoveď Kaštana bola veľmi dôležitá z hľadiska poskytnutých informácií a dôkazov," myslí si Fülöp. 

Kaštan, ktorý mal v 90-tych rokoch blízko k Černákovi, v minulosti tvrdil, že Roháča pozná len z videnia. Vo výpovedi pred maďarskými vyšetrovateľmi však uviedol, že bol prítomný na schôdzke s Roháčom a údajným šéfom maďarského podsvetia, na ktorej sa mala riešiť likvidácia bosa Tamása Borosa. "Kaštan nevie po maďarsky, takže nemohol poznať obsah rozhovoru. Súd v tom ale problém nevidel," hovorí Roháčov obhajca. 

"Potvrdzujem doživotie pre Jozefa Roháča," povedala sudkyňa najvyššieho súdu Erzsébet Szepesi. 

Roháčov advokát žiadal, aby súd výpoveď Kaštana neuznal. "Nevypovedal v Maďarsku a jeho svedectvo nemalo byť použité na súde," mysli si Fülöp. 

"Zhromaždené dôkazy a svedecké výpovede jednoznačne usvedčujú Jozefa Roháča," tvrdí sudkyňa. 

Priame dôkazy o účasti Roháča na atentáte v Budapešti obžaloba počas procesu nepredložila. Samotný Roháč trvá na tom, že násilný čin nespáchal. Poprel tiež, že by ho naverboval Tamás Portik, ktorého takisto odsúdili.

"Napísal list, že je pripravený vypovedať v trestnej veci Portika, ak ho k tomu príslušné orgány vyzvú," dodal Roháčov obhajca. 

Doživotne odsúdený Slovák je momentálne umiestnený v jednej z najstráženejších väzníc v maďarskom Szegede. Podľa najnovších informácií už podal sťažnosť na Euróspsky súd v Štrasburgu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy