Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mysleli si, že vodič je opitý. On dostal infarkt priamo za volantom
Zdielať na

Mysleli si, že vodič je opitý. On dostal infarkt priamo za volantom

LUČENEC / Mysleli si, že je opitý, on pritom zomieral. 48-ročný muž z Rimavskej Soboty skolaboval priamo za volantom. Svedkovia nemali telefón, namierili si to preto rovno na políciu. Vodič nakoniec zomrel. Mal masívny infarkt. Pravdepodobne by mu život nezachránila ani okamžitá pomoc, svedkovia sa však o to ani nepokúsili. Zle totiž vyhodnotili situáciu.

48-ročnému vodičovi prišlo priamo počas jazdy nevoľno. Na tomto mieste, v centre Rimavskej Soboty ešte stihol svoje auto zastaviť, potom stratil vedomie. Podľa svedka pri ňom zastal iba jediný vodič. To, či je v poriadku, sa vraj ale nepresvedčil. Myslel si totiž, že je opitý.

"Videli ste čo urobili? Nič. Len otvorili dvere a ten pach, že alkohol," hovorí svedok Ján. 

48-ročný Mikuláš však opitý nebol. Pravdepodobne dostal infarkt. Príznaky sú podľa dlhoročného odborníka rôzne. Typická je však náhla prudká bolesť v hrudníku.

"U pacienta dochádza k poteniu, poklesu tlaku, môže začať byť dýchavičný a môže dôjsť k poruche vedomia," vysvetľuje kardiológ Ján Nociar. 

A práve to sa stalo tomuto vodičovi. Vtedy je podľa primára dôležité okamžite kontaktovať záchrannú službu a zároveň hneď začať s poskytovaním prvej pomoci.

Nik mu nepomohol

"Pokiaľ pacient upadne do bezvedomia, tak ktokoľvek kto je nablízku by mal zahájiť resuscitáciu, o tom niet pochýb," dodáva Nociar. 

Mikuláš však na pomoc čakal niekoľko minút. S oživovaním začali až policajti, ktorých osobne kontaktovali svedkovia.

"Okoloidúci vodiči mu neposkytli pomoc. Nikto. Ležal na boku, sliny mu tiekli a ten žandár ho nakoniec vybral," tvrdí svedok Ján. 

"Policajná hliadka osobu resuscitovala niekoľko minút až do príchodu záchranárov," informovala policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. 

Ďalších, takmer 40 minút o život Mikuláša bojovali záchranári, pacienta sa však oživiť už nepodarilo.

Ak sa teda niekedy v budúcnosti ocitnete v podobnej situácii myslite na to, že každá sekunda je dôležitá. Aj Vaša okamžitá reakcia totiž môže niekomu zachrániť život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy