Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Prievidzi spadlo lietadlo s tromi ľuďmi na palube. Pilot prišiel o život
Zdielať na

V Prievidzi spadlo lietadlo s tromi ľuďmi na palube. Pilot prišiel o život

PRIEVIDZA / V sobotu o pol štvrtej popoludní sa stala počas Dňa otvorených dverí stala na letisku v Prievidzi nehoda. Hasičov zavolali na Letiskovú ulicu, kde došlo k pádu jednomotorového dolnoplošníka Čmeliak Z - 37. V kokpite bola trojčlenná posádka, okrem pilota aj 23-ročná žena a ďalší muž. Pád lietadla neprežil 31-ročný pilot.

K nehode lietadla prišlo počas Dňa otvorených dverí. Po páde lietadla ostali dve osoby zranené, z toho 23-ročná žena ťažko, 31-ročný pilot zraneniam po páde podľahol. "Pilot utrpel devastačné poranenia lebky a tváre a otvorenú zlomeninu predkolenia," opísal fatálne zranenia pilota Jozef Minár, hovorca operačného strediska záchranárov. 

Dve jednomotorové lietadlá prileteli zhruba 6 minút pred nešťastím priamo z Valaskej Belej, nad letiskom v Prievidzi mali predviesť svoje letecké vystúpenie. Stala sa chyba, ktorá mala fatálne následky. Dve lietadlá podľa svedkov leteli vedľa seba a chystali sa spraviť otočku. 

"Tie lietadlá sa mali nad sebou skrížiť. To oranžové lietadlo prešlo normálne, aj normálne zatočilo, ale šedé spravilo prudkejšiu zatáčku a vo vzduchu sa pretočilo o 180 stupňov a nakoniec spadlo," opísal situáciu svedok. Lietadlo padlo zo zhruba 300 metrovej výšky.

Aj na záberoch od svedkov vidieť, že sivému lietadlu sa otočka nevydarila a stroj následne dopadol na zem. Podľa svedkov niekto z trojčlennej posádky ešte otvoril okno. Záchranári aj hasiči mali plné ruky práce so zranenými. Na letisku pristál aj záchranársky vrtuľník. Ten prevážal do banskobystrickej nemocnice 23-ročnú ženu. "Lekár si po prílete k miestu udalosti prevzal do svojej starostlivosti 23-ročnú ženu, ktorá utrpela poranenia viacerých častí tela. Po neodkladnom zdravotnom ošetrení bola v stabilizovanom stave s polytraumou letecky transportovaná do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," uviedla Hopjaková. 

Tretí z posádky, 35-ročný muž, utrpel poranenie ramena a pozemnou záchrannou službou bol prevezený do nemocnice. Polícia miesto nešťastia ohradila, experti budú teraz skúmať, čo sa počas vystúpenia stalo a prečo sa manéver skončil tragédiou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy