Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rómska rodina sa prisťahovala do dediny. Domáci sa jej boja, požiadali o pomoc
Zdielať na

Rómska rodina sa prisťahovala do dediny. Domáci sa jej boja, požiadali o pomoc

DUNAJSKÁ STREDA / Pred 20 rokmi sa prisťahovali do Dunajskej Stredy od Levíc rómske rodiny. Bývali v domoch pod nadjazdom. Teraz ich pre dlžoby odtiaľ vysťahovali. Do malej dediny, kde sa ich domáci boja. Dokonca niekto anonymne žiadal o pomoc splnomocnenca pre rómske otázky. Ten prišiel a problémy našiel - ale nie takého rázu, na ktoré upozorňoval anonym.

Nový obyvatelia Topoľníckej ulice v Trhovej Hradskej sem prišli bývať len pred mesiacom a na stole vládneho splnomocnenca sa objavil anonym. 

Anonym písal o 40 Rómoch, ktorý sa po zbúraní príbytkov v Dunajskej Strede, mali nasťahovať do jediného domu v Trhovej Hradskej.

"Navštívim aj susedov, aby sme preverili o čo presne ide. Prvý problém je, že tu nemajú vodu," uviedol pre TV JOJ Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity.

Dlhy a exekúcie

V dome podľa zmluvy žije 5 dospelých, ich deti a vnuci. Celkom 13 ľudí. O sťažnostiach obyvateľov Trhovej Hradskej vedia a sú prekvapení. "Nerobíme ani cirkus, ani nekradneme, o deti sa staráme, platíme každý mesiac 150 eur," uviedla pre TV JOJ podnájomníčka Nataša.

Pozemok pod niekdajším dunajskostredským perovom kúpilo na dražbe pôvodne mesto, teraz má už tretieho majiteľa. Tamojší obyvatelia podľa primátora dlžili mestu na daniach a poplatkoch za odvoz smetí 5 tisíc eur. Riešili to exekúciou.

"Mesto odkúpilo nehnuteľnosť na opakovanej dražbe, nakoľko nebol iný záujemca, ale z výťažku dražby nevedelo uspokojiť svoje pohľadávky v celom rozsahu, preto ju odpredalo," uviedol primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos.

Domy im zbúrali aj s vecami

Podľa slov podnájomníčky, jedného dňa prišiel za nimi z Komárna pán, ktorý sa predstavil ako  Palo. Povedal im, že sa musia vysťahovať. Budovy, kde bývali, vraj zbúral. Ostali im tam vraj skoro všetky veci.

"Povedali, že tam boli rôzne nátlakové metódy ako sa sem dostali, musím to preveriť. Určite sa na to spýtam pána primátora Hájosa. V liste od anonyma som mal informáciu, že sa sem vrátia ľudia, ktorí sú trestne stíhaní," dodal vládny splnomocnenec.

Nájomníci domu sa bránia – sme chudobní, ale čestní. Podľa ich slov, odkedy v dome bývajú, nikto z nich nemá žiadny záznam a neboli u nich ani policajti. "Boli tam aj takí, čo kradli, nehovorím, že nie. Ale v tomto dome nebývajú. Sú vo výkone trestu, nie sú doma," dodala nájomníčka.

Hluk a krik

Susedia, ktorých sme oslovili, mali iný názor. Podľa ich slov je v dome stále hlučno. Celý deň vraj kričia a niekedy sa to už nedá vydržať. Podnájomníčka, pani Anna, to obhajuje tým, že v dome je 7 detí. Aj ona priznáva, že na nich musí často kričať, keď neposlúchajú. Krik uprednostňuje pred bitkou. 

"Neviem povedať presne čo sa tu deje, ale zatiaľ nevidím väčšie znaky toho, že by tu bolo výtržníctvo. Zrazu sa tu objaví rodina, rómska rodina, ktorá žije trošku inak, ako sú tu zvyknutí. V tejto dedine nemali takúto komunitu, majú strach, ja tomu rozumiem. Zodpovednosť je na strane tých, ktorí sem tú rodinu premiestnili," myslí si Ábel Ravasz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy