Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Klamstvom okradol dôchodkyňu o 15 000 eur. Predstieral, že je doktor
Zdielať na

Klamstvom okradol dôchodkyňu o 15 000 eur. Predstieral, že je doktor

ZÁDIEL / Doposiaľ neznámy muž zatelefonoval na pevnú linku 73-ročnej ženy a oznámil jej, že jej vnuk mal autonehodu, pri ktorej zranil šesťročné dieťa. Predstavil sa jej ako doktor Slávik a povedal jej, že o výsledku ju bude informovať.

Približne o pol hodinu neskôr zavolal neznámy muž opäť a žene povedal, že je jej vnuk v poriadku. Neskôr ju kontaktoval opäť, aby jej povedal, že dieťa, ktoré jej vnuk pri nehode zranil potrebuje prevoz do nemocnice vrtuľníkom do Bratislavy. Predstieral, že sa dohodol s otcom dieťaťa, že ak ten prevoz zaplatí, tak ho nepoženú pred súd. 

Volajúci sa ženy opýtal, koľko peňazí má k dispozícii a na 15 000 eur, ktoré uviedla, reagoval nespokojne. Povedal jej, že je to málo a že musí zohnať ešte 1 800 eur. Po tom ako žena súhlasila sa dohodli, že pre peniaze príde k nej domov. 

Poškodená žena dala mužovi vo svojej kuchyni 13 200 eur a ráno vložila na účet, ktorý jej nadiktoval ďalších 1 800 eur. Celkovo tak prišla žena o 15 000 eur. 

Po podvodníkovi policajti pátrajú. V prípade, že sa im ho podarí nájsť a dokážu mu vinu, za zločin podvodu mu hrozí až 10 ročné väzenie.

Polícia upozorňuje najmä starších ľudí na páchateľov, ktorí sa pod rôznymi zámienkami dostávajú do ich blízkosti, uvedú ich do omylu a podvodom alebo obyčajnou krádežou ich pripravia o cenné predmety alebo celoživotné úspory. V poslednom období sa rozšírili dva prípady, takzvaný „rodinný príslušník v núdzi“ a „operácia príbuzného po dopravnej nehode“.

Ďalšie prípady okradnutých dôchodcov

Podobnú nepríjemnú skúsenosť má i dôchodkyňa z Budimíra, 82-ročnú starenku podvodníci chceli obrať o 400 eur. V poslednej chvíli im v tom zabránili susedia. 

O viac ako 15 000 eur prišiel i manželský pár zo Sadov nad Torysou. Deväťdesiatdvaročného starčeka dokonca páchatelia napadli tak, že skončil v nemocnici.

Polícia upozorňuje seniorov, aby si informácie, ktoré im poskytne cudzia osoba overili u blízkych príbuzných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy