Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri dopravnej nehode prišiel o život cyklista. Nebol osvetlený
Zdielať na

Pri dopravnej nehode prišiel o život cyklista. Nebol osvetlený

VEĽKÝ KRTÍŠ / K tragickej nehode došlo v pondelok večer. Vodič sa zrejme nesústredil plne na jazdu a pravou stranou zachytil cyklistu. Ten ale nebol nijako osvetlený, ani na sebe nemal reflexnú vestu. Ťažkým zraneniam na mieste podľahol. Na bicykel ale sadol opitý. V moči mu zistili 4,61 promile.

Udalosť sa odohrala okolo 21:30 večer v smere od obce Ipeľské Predmostie do obce Vinica. Plnú pozornosť cestnej premávke zrejme nevenoval 38-ročný vodič z Vinice. Neosvetleného 40-ročného cyklistu na ceste pred ním nezbadal a pravou stranou svojho auta ho nabral.

Vodič tvrdí, že ho na ceste vôbec nevidel. To, že má pred sebou prekážku si všimol až vtedy, keď do niečoho narazil. Chcel mu pomôcť, no cyklista už nejavil žiadne známky života. "Pri obhliadke tela boli zistené mnohopočetné zranenia, polytrauma, otvorené zlomeniny na dolných končatinách, mnohopočetné zatvorenie obidvoch horných končatín, pravdepodobne polámané stavce krčnej chrbtice," informovala obhliadajúca lekárka Marcela Koncová.

"Po náraze cyklistu odhodilo pred vozidlo, pričom utrpel ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol," informuje policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Vodiča polícia ihneď podrobila dychovej skúške, alkohol sa v dychu nepotvrdil. U usmrteného cyklistu bola nariadená súdna pitva a prípadné požitie alkoholu bude zisťované pri pitve. Vyšetrovateľ vo Veľkom Krtíši začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenie. Cyklista ale pred jazdou pil. Policajti popoludní dostali predbežné výsledky pitvy. U nebohého muža zistili 4,61 promile v moči.

Upozornenie

Polícia upozorňuje nie len vodičov na zvýšenú pozornosť pri jazde, ale najmä cyklistov, ktorí si neuvedomujú ohrozenie, ktoré zvyšujú tým, že sa na ceste neosvetlia či už reflexnou vestou alebo osvetlením na bicykli. "Tma a znížená viditeľnosť zmenšujú vzdialenosti rozhľadu a dohľadu vodiča. Vodič spozoruje prekážku na vzdialenosť účinného dosvitu svetlometov svojho vozidla. Pri použití tlmených svetiel je to vzdialenosť 25 až 60 metrov pri rýchlosti jazdy vozidla cca 40 až 80 km/h."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy