Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Patrik Vidašič čelil obžalobe pre mafiánske popravy. Teraz po ňom NAKA opäť pátra
Zdielať na

Patrik Vidašič čelil obžalobe pre mafiánske popravy. Teraz po ňom NAKA opäť pátra

BRATISLAVA / Dlhé roky čelil obžalobe z dvoch mafiánskych popráv z rokov 2004 a 2005 v hlavnom meste. Nakoniec ho ale súdy právoplatne oslobodili. Najnovšie ale Patrik Vidašič čelí obvineniam z členstva v organizovanej skupine takzvaných "Takáčovcov". Už mesiace po ňom Národná kriminálna agentúra márne pátra.

Od februárovej razie proti 21 členov skupiny tzv. Takáčovcov je medzi obvinenými aj meno Patrika Vidašiča. Ako informoval hovorca policajného prezídia Martin Wäldl, vyšetrovateľ NAKA po ňom už ale pol roka márne pátra. 

"Po osobe bolo dňa 8. 3. 2017 vyhlásené pátranie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny."

Polícia Takáčovcov viní, že okrem podvodu, marenia spravodlivosti a hrubého nátlaku, chceli Tomáša Matoviča pripraviť o 2,5 miliónové dedičstvo po jeho mŕtvom otcovi, trnavskom podnikateľovi. Vidašiča registroval aj sám poškodený Matovič mladší. 

"My sme sa len evidovali," povedal syn mŕtveho podnikateľa Tomáš Matovič. 

Podľa policajného vyšetrovania mal Patrik Vidašič riadiť skupinu najmä v Trnavskom kraji cez ďalšie osoby. A keďže Matovičove lukratívne majetky sú tiež v Trnave, bolo prirodzené, že poškodený Matovič ml. prišiel nepriamo aj do kontaktu s Vidašičom.

Hľadajú ho

Patrik Vidašič v minulosti čelil obžalobe zo spolupáchateľstva na mafiánskych vraždách, a to údajného bossa konkurenčného gangu Sýkorovcov, Petra Havasiho prezývaného Havel, a jeho ochrankára pod Prístavným mostom ešte z júna 2004. Karola Patasyho staršieho neznámi páchatelia zavraždili nasledujúcu zimu, v januári.

V roku 2016 Krajský súd Vidašiča, ako aj druhého obžalovaného, definitívne oslobodil spod obžaloby.

"Proti výpovedi jedného jediného svedka je viac ako desať výpovedí, z ktorých je zrejmé, že páchateľom týchto trestných činov, z ktorých obvinil mojich klientov, je on sám," povedal ešte v marci minulého roka Tibor Piršel, obhajca obvineného Patrika Vidašiča. 

Vidašič sa dlho netešil z pokoja od trestného stíhania. V čase oslobodenia už NAKA zhromažďovala informácie k prípadu "Matovičovho dedičstva" a nasledovalo obvinenie z členstva v organizovanej skupine.

Kde je Vidašič, čo hovorí na obvinenia, výpovede poškodeného Matoviča ml. voči jeho osobe, sme sa od jeho advokáta ani po opakovaných výzvach na rozhovor nedozvedeli, lebo je momentálne pracovne vyťažený.

"Pátranie po osobe stále trvá na národnej úrovni aj v krajinách Schengenského priestoru," doplnil Wäldl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy