Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matka nedáva psychiatrickému pacientovi lieky, susedia sú na nervy. K prípadu sa vyjadril právnik
Zdielať na

Matka nedáva psychiatrickému pacientovi lieky, susedia sú na nervy. K prípadu sa vyjadril právnik

ŽIAR NAD HRONOM / Obyvatelia miestneho paneláku majú problém so susedmi. Na štvrtom poschodí žije matka so psychiatricky chorým synom, no odmieta mu dávať lieky. Vtedy prežívajú susedia peklo. O prípade sa s právnikom rozprávala reportérka televízie JOJ Katarína Juríčková.

Susedia matke mladíka neraz dohovárali či vysvetľovali, no nič nepomáha. V noci sa z bytu ozýva buchot, cez deň vyhadzuje muž z balkóna ťažké veci. "Pani suseda pod nimi má sama z toho vážny problém zdravotný," sťažuje sa sused. Pravidelne sa obracajú aj na mestskú políciu, no mesto hoci sa snaží pomôcť, na zásadné riešenie tohto problému nemá kompetencie.

Zúfalí susedia tak zrejme nebudú mať inú možnosť ako obrátiť sa so svojím problémom na súd. Podľa právnika by spoločenstvo vlastníkov bytov najprv malo majiteľovi bytu poslať predžalobnú výzvu, aby nenarušovali svojim konaním iných vlastníkov. Ak by sa tak nestalo, súd môže pristúpiť aj k takpovediac krajnému riešeniu. "Podľa zákona o vlastníctve bytov súd môže nariadiť predaj bytu," uviedol advokát Peter Múkera. 

Mestská polícia môže potvrdiť, že viackrát už zasahovali pri rôznych výtržnostiach v tomto byte. Podľa susedov je však najväčším problémom to, že mama synovi údajne  nechce dávať lieky. Mladý muž je plne zodpovedný za svoje konanie, donútiť ho liečiť sa nemôžu. "Súd môže len v prípade spáchania trestného činu uložiť takejto osobe nariadenie, aby bolo umiestnené do ústavu," dodáva Múkera.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy