Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Emisné zóny prídu aj na Slovensko. Ak máte staršie auto, môžete mať problém
Zdielať na

Emisné zóny prídu aj na Slovensko. Ak máte staršie auto, môžete mať problém

BRATISLAVA / Ak máte staršie auto, môžete mať problém. Ministerstvá dopravy a životného prostredia pripravili novinku, ktorá sa dotkne všetkých motoristov. Mestá a obce si budú môcť vytvoriť takzvané nízkoemisné zóny.

O tom, ktoré auto bude môcť vstúpiť alebo naopak nevstúpiť do nízkoemisnej zóny bude rozhodovať samospráva alebo obec vo svojom všeobecnom záväznom nariadení.

"Predovšetkým treba povedať, že novela zákona o ovzduší vytvára možnosť nie zákonnú povinnosť, vyhlásiť nízko emisné zóny. To znamená, že samosprávy majú nástroj aby v oblastiach, kde je to odôvodniteľné, kde naozaj znečistenie ovzdušia v takej miere, že to môže prekážať obyvateľstvu, vyhlásiť túto nízko emisnú zónu," vysvetlil hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

"Všeobecne záväzné nariadenie o zriadení nízkoemisnej zóny môže nadobudnúť účinnosť nasjkôr o 12 mesiacov odo dňa jeho vyhlásenia. Vozidlo, ktoré bude chcieť vstúpiť do takejto nízkoemisnej zóny bude musieť byť označené príslušnou emisnou plaketou," informovala aj hovorkyňa ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová. 

V Praxi to znamená, že čím staršie auto s vyššími hodnotami emisii, tým horšia plaketa. Predaj a distribúciu emisných plakiet bude zabezpečovať poverená technická služba emisnej kontroly. Cena za plaketu zatiaľ známa nie je, no malo by ísť podľa ministerstva životného prostredia o nízku sumu.

"Určite zavádzanie týchto emisných alebo čistých zón v mestách a hlavne v centrách miest je celoeurópsky trend. Niekoľko rokov to už vidíme v Nemecku, Takisto Rakúšania pritvrdili čo sa týka nákladnej dopravy, tak isto Francúzov, ktorí sa rozhodli, že do pár rokov odstránia dieslové autá z krajiny," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Nízkoemisné zóny budú mať niekoľko výnimiek. Ak by ste napríklad nespĺňali normu a mali trvalý pobyt v takejto čistej zóne, domov so svojim autom ísť môžete. Ďalej majú povolený vstup aj záchranári, vozidlá prepravujúce zdravotne postihnuté osoby, vojenské vozidlá a rovnako aj firmy, ktoré sídlia v danej lokalite.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy