Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kynológovia pracujú na unikátnom výskume, má pomôcť pri odhaľovaní páchateľov
Zdielať na

Kynológovia pracujú na unikátnom výskume, má pomôcť pri odhaľovaní páchateľov

VEĽKÝ KRTÍŠ / Kynológovia v Slovenských Ďarmotách pracujú na unikátnom výskume. V rámci svetového meradla ide o jediný a prvý takýto projekt. Odborníci chcú dosiahnuť, aby sa pachové stopy stali v trestnom konaní hlavným dôkazom.

Ľudský pach je veľakrát jediná stopa, ktorú po sebe zanechá páchateľ na mieste činu. Služobné psi, ktoré vykonávajú na Slovensku pachovú identifikáciu, pracujú na špičkovej úrovni a pomohli už k objasneniu mnohých zločinov. "Nemôžeme si dovoliť zmätočnosť a omylné chyby. Tie psíky robia všetko na 100 percent," povedal vedúci oddelenia metódy pachovej identifikácie Ján Varga.

Pri porovnávaní pachov z miesta činu s pachom podozrivej osoby sú psíci neomylní. V trestnom konaní ide stále o podporný dôkaz. "Aby bola verifikácia výsledkov pachovej identifikácie čo najvyššej hodnoty, polícia Slovenskej republiky prišla s prevratným pilotným projektom VAMA," povedal Varga.

Na oddelení už šiesty mesiac realizujú unikátny výskum. Ako jediný na svete skúmajú, ako reaguje mozog psa pri identifikácii pachov. "V čiapke EEG sa nachádzajú klipy. V klipoch sa nachádzajú elektródy, aby došlo ku kontaktu s plochou hlavy. Tam sú prepojené vodiacou emulziou, ktorá sa tam natlačí. Expert následne pri vyhodnocovaní porovnáva vedecké výsledky. Cieľom je to, aby táto pachová stopa bola uplatnená ako plnohodnotný dôkaz v trestnom konaní," dodal Varga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy